Porast ilegalnih migracij v Slovenijo

Policija pri obravnavi migrantov uporablja zaščitna sredstva

V primerjavi z lanskim letom Policija letos beleži skoraj 300 % povečanje ilegalnih prehodov meje Slovenije. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Policija ujela 1.226 ilegalnih migrantov, v primerjavi s 322 ilegalci iz enakega obdobja lanskega leta.

Čeprav so nekatere Policijske uprave skope s podatki zajetih ilegalnih prebežnikov na terenu, pa uradne številke nakazujejo na nov val, ki se pripravlja za masovne migracije. Da so številke ilegalnih migrantov iz leta v leto večje kažejo tudi podatki za zadnja tri leta. Slovenija je imela leta 2015 zgolj 277 prosilcev za azil, leta 2016 jih je bilo že 1308, v lanskem letu pa je številka zrasla za dodatnih 150 na 1453. Samo v prvih 4. mesecih letošnjega leta pa je bilo prosilcev za azil že 978, iz česar gre sklepati, da se bo številka letos do konca leta povzpela nad 2000 prosilcev za azil.

Z migranti najbolj zaposleni v PU Koper

V prvih štirih mesecih je Slovenija tako odobrila že 798 prošenj za azil, med njimi 15. Irancem, 13. Albancem, 11. Srbom in 36. Turkom. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je PU Koper tako obravnavala 566 ilegalnih prečkanj državne meje, v primerjavi z 162 primeri iz enakega obdobja v lanskem letu. Poleg tega pa so v Maju že zabeležili dodatnih 265 ilegalnih prehodov, kar je samo na območju PU Koper skupno v letu 2018 kar 831 nezakonitih prehodov državne meje s strani ilegalnih migrantov.

Primerjava po PU-jih med lanskim in začetkom letošnjega leta, foto: mnz

Po neuradnih informacijah, katere smo prejeli v uredništvo, pa ilegalni migranti, ki prečkajo Slovenijo v tem obdobju že poznajo situacijo v Evropi glede azilnih postopkov in zato si največkrat za ciljno državo izberejo kar Slovenijo, saj kljub nizkim socialnim transferjem predstavlja privlačno odskočno desko za naprej v Evropo.

Policisti, ki obravnavajo ilegalne migrante pa tudi potrjujejo, da ti zaradi slabih zdravstvenih razmer v državah izvora in nehigienskih razmer na njihovi poti proti Nemčiji in skandinavskim državam predstavljajo tudi velik zdravstveni riziko. V preteklosti so se na območjih ilegalnih migracij že pojavile nekatere izkoreninjene nalezljive bolezni povezane s slabo zdravstveno preventivo, ki jo poznamo na zahodu.

Policisti še svetujejo, da državljani ne vzpostavljajo stika z migranti in naj se izogibajo neposrednemu telesnemu stiku, s katerim bi lahko izpostavljali svoje zdravstveno stanje povečanemu riziku, ki ga predstavljajo ilegalni migranti.

Če kjerkoli opazite skupino ljudi, za katero sklepate, da gre morda za ilegalne migrante, o tem takoj obvestite Policijo na številko 113.

Sebastjan J