Italijanska policija poostreno na slovensko mejo

Italijanska policija bo varovala mejo s Slovenijo

Balkanska migrantska pot, ki postaja vse večja težava za vse države okrog nas, razen za Slovenijo je sedaj spodbudila k ukrepom tudi italijanske oblasti v FJK, ki bodo od oblasti v Rimu zahtevale večjo prisotnost policijskih enota na meji s Slovenijo za preprečitev ilegalnih prehodov meja.

Avstrija je v tem tednu demonstrirala sposobnost nadzorovanja svoje južne meje z novo policijsko enoto Puma, ki so jo javnosti predstavili na obsežni obmejni akciji v torek, 26. Junija. Italija, ki do sedaj ni posvečala posebne pozornosti svoji vzhodni meji s Slovenijo pa ob vse večjih številkah ilegalnih migrantov usmerja pozornost tudi na vzhodno mejo Furlanije-Julijske krajine. Tako je Pierpaolo Roberti, zadolžen za varnost v ekipi deželne vlade pod vodstvom Massimiliana Fedrige že napovedal namero, s katero bo deželna vlada od Rima zahtevala večjo prisotnost na meji tako z Avstrijo, kot tudi s Slovenijo.

Roberti je še napovedal, da bo Italija v poostrenem nadzoru meja uporabljala tudi biletaralni dogovor s sosedama, po katerem lahko Italija v 24 urah državama vrne vse ilegalne migrante, ki so nezakonito prečkali državno mejo. Dodatno pa naj bi si deželna vlada prizadevala tudi za odpravo možnosti začasnega prebivanja iz humanitarnih razlogov v Italiji.

Vse bolj se zdi glede na varnostne ukrepe okoliških držav, da Slovenija ni sposobna več zaščitit niti zunanje schengenske meje, niti ni sposobna nadzorovati lastnih državnih meja, zato to namesto nas na svojih mejah počnejo okoliške države. Ob naslednjem večjem migrantskem valu pa se zdi, da bodo ilegalni migranti, zaradi zaprtih okoliških meja ostali v Sloveniji.

Sebastjan J