Ta vikend migranti v koruzi proti Italiji

Pretekli vikend so policisti PU Koper obravnavali 16 migrantov, od katerih je 6 iz koruznega vagona že zaprosilo za azil.

V času od 7. 6. do 10. 6. 2019 je bilo na območju PU Koper obravnavano 16 ilegalnih migrantov, in sicer:
– 4 drž. Albanije,
– 3 drž. Afganistana,
– 3 drž. Irana,
– 3 drž. Palestine,
– 2 drž. BiH,
– 1 drž. Pakistana.

Policisti PU Koper so 6 migrantov, 3 državljane Afganistana in 3 državljane Irana odkrili v enem izmed tovornih vagonov v Sežani. Vlak s tovorom je pripeljal iz Srbije, migrante pa so odkrili šele tik pred ciljem, v Sežani, pred italijansko mejo, kamor je bil tovor namenjen. In kamor so se skušali pretihotapiti migranti.

Policisti so jim ob odkritju zaradi dehidracije in izčrpanosti nudili nujno medicinsko pomoč, nato pa je vseh 6 zaprosilo za azil. To ni prvi primer, kjer so se migranti iz Slovenije v Italijo skušali pretihotapiti v tovornih vagonih.

Slovenija z množično zlorabo azilnega sistema, na kar opozarja tudi slovenska policija, postaja končna postaja za migrante iz Balkanske migrantske poti. Glede na italijanske zahteve po učinkovitem varovanju italijansko-slovenske meje pred ilegalnimi prehodi, pa je samo vprašanje, kdaj bo vsem migrantom na balkanski poti dokončno zaprt prehod naprej proti zahodu in se bodo pričeli kopičiti v Sloveniji.

Uredništvo