Trije migranti tokrat v vagonu z žitom

Policisti PU Koper v zadnjih 24 urah niso obravnavali nobenega migranta, ki bi ilegalno vstopil v Slovenijo iz Hrvaške, so pa bili v Sežani v tovornem vagonu odkriti trije migranti.

Včeraj, ob 3.59, smo dobili obvestilo, da so na železniški postaji v Sežani pri pregledu kompozicij (vagonov z žitom) odkrili ilegalne migrante, nujno potrebne zadravniške pomoči. Na pomoč so poklicali sami, nas pa je obveščal RECO, saj naj bi jim v vagonu zmanjkovalo zraka. S trkanjem in klicanjem so policisti dejansko našli vagon, v katerem so bili prebežniki, ki so bili že dehidrirani, primanjkovalo pa jim je tudi zraka. Takoj je bil obveščen Zdravstveni dom Sežana.
Policisti so v pristnosti želelezniškega osebja odprli vagon in ugotovili, da so v vagonu trije ilegalni prebežniki, ki so zaradi omejitve svežega zraka v prostoru z žitom otežkočeno dihali. Na kraju jim je bila takoj nudena tako zdravniška pomoč (infuzija) kot tudi grelne folije in seveda voda.

Tekom razgovora je bilo kasneje ugotovljeno, da so trije migranti, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo državljani Irana. Za azil ni zaprosil nihče izmed njih.

Meja Republike Slovenije še naprej ostaja nezaščitena pred ilegalni prehodi, migranti v svojih poskusih doseganja Avstrije ali Italije postajajo vse bolj predrzni na ozemlju Slovenije, z olajšanjem pa lahko zapišemo, da so tokrat ti trije migranti ob vstopu v Slovenijo samo “uničili” okrog 50 ton žita, niso pa grozili ali travmatizirali nobenega domačina.

Uredništvo