Poleg policije in vojske, na ulice sedaj še zasebni varnostniki

Ulice Trsta zaradi migrantske krize in vse večje prisotnosti migrantov v mestu, iz dneva v dan postajajo vse bolj nevarne.

Za zajezitev neprimernega obnašanja in kriminalnega vala novih prišlekov, so tržaške oblasti že vpoklicale vojsko, z jutrišnjim dnem pa bodo na območju mesta pričela vroče točke nadzirati tudi zasebna varnostna podjetja, ki imajo sklenjeno koncesijsko pogodbo z mestom.

Oborožena lokalna policija, vojska na ulicah, sedaj še varnostniki

Varnost prebivalcev in obiskovalcev Trsta zaradi migrantske krize in vse večjega števila migrantov v mestu, iz dneva v dan kopni. Kako nevarni so lahko prišleki v večjih skupinah, smo lahko videli že pri samem prodiranju migrantov čez Balkan z naskokom varovanih mejnih prehodov. Tako so nepregledne skupine na stotine migrantov brez problema rušile ovire in barikade na mejah ter tako skupno prodirale iz države v državo proti zahodu.

Problematiko večjih skupin migrantov so tržaške oblasti že izkusile, zato je bilo v preteklosti že sprejetih več ukrepov za povečanje varnosti prebivalcev in obiskovalcev v mestu. Konec lanskega leta so tako mestne oblasti sprejele sklep, s katerim so oborožili lokalno policijo (klik), na državni ravni pa je bila državljanom podeljena pravica nošenja orožja za lastno samoobrambo (klik). V letošnjem letu so deželne oblasti FJK vzpostavile mešane policijske patrulje na slovenski zahodni meji (klik), nato je bila na ulice Trsta vpoklicana vojska (klik), z jutrišnjim dnem pa bodo vroče točke nadzirali še oboroženi zasebni varnostniki.

Dogovor o patruljiranju vročih točk je bil dosežen s podjetjem Day and Night Surveillance, sodelovanje pa so oznanili podžupan Paolo Polidori, komandir lokalne policije Walter Milocchi in predstavniki podjetja.

»Vpoklic oboroženega varnostnega osebja je bila politična odločitev za varovanje naših prebivalcev.« je povedal podžupan Polidori. Varnostniki bodo tako nadzirali točke nabrežja Trsta v bližini glavnih trgov, promenade in pa seveda tudi center Opčin. Njihova naloga bo koordinacija varovanja z lokalno policijo, nadzirali pa bodo varovanje javnih površin ter vedenje ljudi, ki naj nebi odstopalo od splošnega sprejemljivega vedenja.

Končnega števila novih varnostnikov še nimamo, razporejeni pa bodo tako, da bodo pokrivali odkrite vrzeli v varovanju ulic in ljudi. Načrtovanih je 10.499 delovnih ur, za kar imamo razporejenih 260 tisoč €, na voljo do Junija 2020.

Uredništvo