Italijani znova s pravico do strelne samoobrambe

Sedaj bo pravica do strelne samoobrambe dovoljena tudi navadnim državljanom, foto: pintarest

V tem tednu je skozi sito italijanskega senata prešel nov zakon o zakoniti samoobrambi, kateri dovoljuje Italijanom pravico do oborožene samoobrambe na svoji posesti. Zakon je predlagala Lega Nord, potrditi ga mora še spodnji dom rimskega parlamenta, notranji minister Matteo Salvini pa je prepričan, da bo zakon stopil v veljavo pred Božičem.

Novost zakona je, da napadeni vedno v skladu z zakonito samoobrambo lahko ukrepa proti vsiljivcu na območju zasebne posesti. Doslej je namreč veljalo, da mora biti obramba v sorazmerju z napadom. Tako so se pojavljali primeri samoobrambe, kjer so napadeni posamezniki streljali na neoborožene tatove,nato pa so se ti primeri končali z obsodbo napadenega strelca in ne kriminalca, ki je vlomil na posest.

Pravica do samoobrambe in višanje kazni

Novi zakon tako Italijanom vrača pravico do samoobrambe, saj bo napadeni  lahko streljal na vsiljivca, ki je zagrozil z orožjem in bo ostal nekaznovan, tudi če vsiljivec ni bil oborožen. Zakon predvideva tudi izenačenje zasebnega bivališča s prostori trgovske ali podjetniške dejavnosti, s čimer uvaja pravico do samoobrambe za vse zasebne lastnike v Italiji.

Sprememba v zakonu je tudi obravnava in višina zapornih kazni za nepridiprave. Zaporno kazen za dejanje vloma tako zakon zvišuje na štiri leta, za rop pa na sedem let zaporne kazni. Zakon predvideva tudi pogojno krajšanje zaporne kazni za obsojence, vendar le pod pogojem, da bodo ti povrnili materialno škodo, ki so jo povzročili s svojim kaznivim dejanjem.

Levičarski nasprotnik zakona Enrico Rossi, foto: facebook

Pravosodni minister Gibanja petih zvezd,  Alfonso Bonafede je prepričan, da »novi zakon zgolj odpravlja sive cone dozdajšnje ureditve. Posameznik, ki v svojem domu zasači tatu, pač nima možnosti, da bi opravil psihiatrični test z njim in tako preveril, kakšne namene ima.«

Zakonu pa s kritiko ostro nasprotuje levičarska stranka Svobodni in enakopravni, katere predsednik dežele Toskana Enrico Rossi zakon komentira, da »Salvini in orožarski lobiji že slavijo. Narasla bo količina orožja v prodaji in v posesti, s tem pa število mrtvih, med katerimi bodo tudi nedolžni.« je kopičenje političnega strahu na levici, pred novimi pravicami navadnih državljanov komentiral Rossi.

Uredništvo