Fotogalerija – Nekaj dejanskih dejstev o mešanih policijskih patruljah

V slovenskih dominantnih medijih lahko o današnji uvedbi mešanih policijskih patrulj na zahodni meji že beremo reakcijo državnih propagandnih strojev za pomiritev slovenske javnosti.

V teh politično-propagandnih sporočilih tako lahko preberemo številke migrantov, vrnjenih Sloveniji, ki pa so precej manjše od realnih. Trenutne skupne policijske patrulje za nadziranje meje ti mediji primerjajo s preteklimi skupnimi akcijami ob uvedbi schengenske meje. Konec Septembra in konec skupnega patruljiranja pa ti isti mediji predstavljajo kot konec problema za Slovenijo na zahodni meji.

Čeprav se bo takrat Slovenija šele znašla na razpotju za rešitev problema migrantov na zahodni meji. Če se bomo v treh mesecih naučili varovati tudi južno mejo, bo zahodna ostala odprta, v nasprotnem primeru pa bo na zahodni meji rezilna žica, kot jo imata Srbija in Hrvaška na madžarski meji.

Vrnjenih migrantov je bilo v letu 2018 rahlo več kot nekaj čez 100

Do 20. Junija 2019 je v Italijo prek Balkana prišlo skupno 898 migrantov (796 v Trst in 102 v Gorico), Italija pa je v letošnjem letu Sloveniji do 20. Junija vrnila že 129 migrantov (90 iz Trsta in 39 iz Gorice). Številka 146 tujcev, ki se v medijih pojavlja kot celotna številka vrnjenih migrantov iz Italije v letu 2018, pa je dejanska številka Sloveniji vrnjenih migrantov iz Italije do 29. Junija 2019.

V letu 2018 je samo tržaška policija obravnavala kar 1494 migrantov, ki so v Italijo prišli iz Slovenije. Te številke je objavila tržaška policija tudi v svojem letnem poročilu. Od tega jih je bilo 1447 obravnavanih za azil, razlika je bila vrnjena. Od obravnavanih 1447 azilantov, pa je Italija po zavrnitvi azila, Sloveniji vrnila še dodatnih 343 migrantov. Gorica pa je v lanskem letu Sloveniji vrnila še dodatnih 43 migrantov.

Konec Septembra odločitev o schengenski Sloveniji

Avstrija je izvajanje schengenskih sporazumov s Slovenijo že suspendirala, leta 2015. Italija se bo o tem odločala 30. Septembra. Mešane policijske patrulje na zahodni meji so šele prvo Salvinijevo opozorilo Sloveniji. Z njimi bo Salvini skušal zaustaviti tok migrantov iz Balkana. Če pri tem ne bo uspešen, torej če bo slovenska južna meja še naprej ostajala prepustna, kot je bila do sedaj in če bo azilna zakonodaja še naprej ohlapna, kot je sedaj, na kar so opozorili tudi policisti, potem Sloveniji rezilna ograja na zahodni meji ne uide.

Patrulje v številkah

Mešane policijske patrulje na zahodni meji, tri slovenske in ena italijanska, bodo patruljirale obmejno območje na vročih točkah od polnoči do sedme ure zjutraj. Policijske patrulje na slovenski strani bodo sestavljene iz 15 policistov, med tem, ko jih bo na italijanski strani le 5. Dolžina ozemlja, katerega bo moralo teh 20 policistov nadzirati? 213 kilometrov prehodnega območja. Italija ima za nadzor meje dodatno aktiviranih še 98 specialno usposobljenih policistov ter seveda pri nadzoru tako uradnih mejnih prehodov, kot tudi zelene meje, uporablja tudi vojsko.

Razlogi za uvedbo patrulj

Mešane policijske patrulje na zahodni meji so dominantni mediji slovenski javnosti najprej predstavili kot predlog zunanjega ministra Mira Cerarja. Zunanji minister Miro Cerar pa je dejansko samo pristal na trimesečno poskusno obdobje mešanih policijskih patrulj na zahodni meji. Najverjetneje v izogib takojšnjemu zaprtju slovensko-italijanske meje, kar pa še vedno ni izven verjetnih možnosti. Boljši nadzor zahodne meje so politični predstavniki FJK od vlade v Rimu zahtevali že več mesecev.

Deželni odbornik za lokalno samoupravo in evropske politike Pierpaolo Roberti pa je mešane policijske patrulje komentiral takole. »Že nekaj časa smo prosili za mešane policijske patrulje na meji. Ravno zato lahko povem, da je na naši strani precej več interesa za varovanje državnih meja, kot pa ga vidim v Sloveniji.«

Uredništv