Pojasnilo PU Koper glede italijanskega prijetja ilegalnih migrantov

V uredništvo smo dobili prošnjo predstavnice PU Koper za odnose z javnostmi Anite Leskovec za razjasnitev »zapisanih nekaj neresnic in zavajajočih trditev« v prispevku objavljenem 17. Julija, zato »zaradi objektivne obveščenosti … bralcev« objavljamo pojasnilo PU Koper.

O poostrenem nadzoru italijanskih varnostnih organov so bili obveščeni predstavniki slovenske policije na regionalni ravni, ki mejijo na Italijo (PU Koper in PU Nova gorica). Na nedavnem srečanju vodstev mejnih policij obeh držav 15. junija v Gorici je bila skupna ocena obeh držav, Slovenije in Italije, da trenutno ni potrebe po dodatnih oblikah sodelovanja vzdolž meje (npr. mešanih patruljah) ter se obseg sodelovanja ne spreminja.
Trenutno sodelovanje poteka dnevno, v obliki izmenjav informacij, izvajanju sporazumov o vračanju, obveščanju o ugotovitvah analiz tveganja. Kvaliteta strokovnega sodelovanja s sosednjimi varnostnimi organi je na visoki ravni. Istočasno tudi slovenska policija redno izvaja ukrepe preprečevanja in odkrivanja ilegalnih migracij na notranji meji z Italijo. Poostreni nadzor italijanskih varnostnih organov časovno sovpada s ponovno uvedbo mejnega nadzora Avstrije na mejah z Nemčijo in Italijo, s ciljem zagotavljanja varnosti na neformalnem srečanju ministrov za notranje zadeve v Innsbrucku.

Kljub trenutnim nepotrebnim dodatnim oblikam sodelovanja vzdolž meje pa zaostrovanje razmer na meji med Slovenijo in Italijo lahko opažamo v tedenskem razvoju dogodkov, med katere sodi tudi zahteva Gorice po sodelovanju italijanske vojske v patruljah na slovenski meji.

 

PU Koper je od 1. 1. 2018 do 15. 7. 2018 obravnavala 1.383 (enako obdobje leta 2017 – 494) oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 180 % več kot v enakem obdobju leta 2017. Po državljanstvu prevladujejo državljani Pakistana, Afganistana, Sirije, Alžirije, Irana in Kosova. Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo na območju PP Ilirska Bistrica železniško progo Šapjane– Ilirska Bistrica, bližino mejnih prehodov Starod in Jelšane, cesto Lisac – Sušak in območje Trstenika. Na območju PP Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje – KT in Dragonja ter na območju PP Koper območje Podgorja, Rakitovca in Tunišev.

Iz policijskega poročila za obdobje 01. 01 – 30. 06. 2018 je razvidno, da je PU Koper v tem času obravnavala 1374 ilegalnih prehodov, kar pomeni, da so v prvih dveh tednih Julija odkrili zgolj 9 novih ilegalnih prestopov slovenske meje.

V obdobju 1. 1. 2018 – 15. 7. 2018 smo tujim varnostnim organom izročili 524 oseb (leta 2017= 220). Od teh je 123 drž. Pakistana, 53 drž. Sirije, 49 drž. Irana, 45 drž. Afganistana, 41 drž. Alžirije, 41 drž. Kosova, 28 drž. Maroka, 28 drž. Turčije in ostali v manjšem številu. Od teh oseb smo jih izročili hrvaškim varnostnim organom 508, Italiji 15 oseb in Avstriji 1 osebo. Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 421 oseb (v istem obdobju 2017 pa 351 oseb).
Tuji varnostni organi so nam vrnili 154 (48) oseb, kar je za 220,8 % več kot v enakem obdobju 2017. Italijanski varnostni organi so nam vrnili 151 oseb in hrvaški 3 osebe. V tem obdobju je 800 (leta 2017 = 290) oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosile za mednarodno zaščito.

Na območju PU Koper smo v letu 2018 obravnavali 52 (2017 pa 25) kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje (po 308 KZ-1), na območju celotne države pa so zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb.

Do 9. 7. 2018 so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave na zaslišanje k preiskovalnim sodnikom koprskega okrožnega sodišča pripeljali 22 osumljenih, za 19 je bil odrejen pripor. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi ruti od Turčije preko Srbije oz. BiH in preko Hrvaške.
O ilegalnih migracijah obveščamo medije, ko je kaj posebno izstopajočega, predvsem dajemo pudarek obveščanju o prijetih vodičih, ki so tudi kazensko ovadeni.
Nedovoljene migracije so na območju PU Koper še vedno obvladljive. Zaradi tako povečanega števila nedovljenih migracij smo sprejeli kar nekaj organizacijskih in tehničnih ukrepov, poglobili sodelovanje s hrvaško policijo ter prilagodili policijske postopke z obravnavanimi osebami.

Prijazen pozdrav,
Anita Leskovec
Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi

Predstavnici PU Koper za odnose z javnostmi Aniti Leskovec se za pojasnila in uradne številke ilegalnih migracij na območju PU Koper najlepše zahvaljujemo in toplo pozdravljamo sodelovanje Slovenske policije z javnimi občili za čim boljše informiranje Slovenske javnosti na področju ilegalnih migracij, ki v zadnjem času tako pretresajo Evropsko Unijo.

Sebastjan J