Gorica zahteva italijansko vojsko na meji s Slovenijo

Vojaške patrulje so prisotne tudi v večjih italijanskih mestih, foto: EPA

Goriški župan Rodolfo Ziberna je na Italijansko vlado naslovil predlog s katerim želi poleg povečanega policijskega nadzora na meji s Slovenijo sedaj tudi prisotnost patrulj Italijanske vojske. Svoje pismo je naslovil na notranjega ministra Mattea Salvinija in obrambno ministrico Elisabetto Trenta, v njem pa ju naproša, da Italija poleg povečanega policijskega nadzora na meji s Slovenijo sedaj aktivira še vojaške enote, kot se jih v zadnjih letih opaža po vseh večjih italijanskih mestih ter ob turističnih središčih.

Prvič leta 2015 je bila njegova prošnja zavrnjena

Ziberna je že leta 2015 opozarjal na migrantsko balkansko pot v schengensko območje, foto: Il Picolo

Ziberna je predlog za prisotnost vojaških enot na meji s Slovenijo že leta 2015 naslovil na takratno predsednico dežele Deboro Serracchiani, ki pa je njegov predlog zavrnila.

Ob tokratnem pismu italijanski vladi je  Ziberna podal komentar, da so »V regiji prisotne dobro pripravljene vojaške enote, ki bi jih lahko vključili v nadzor meje s Slovenijo ter Avstrijo.«

Najprej naj se vama zahvalim za okrepitev policijske prisotnosti ob tržaški meji s Slovenijo ter za razumevanje resnosti in specifičnosti problema, zaradi katerega je regijska skupnost trpela v zadnjih letih. Furlanija-Julijska krajina je cilj mnogih migrantov, ki prihajajo iz drugih držav EU in po balkanski poti. Moja prošnja je bila v preteklosti zavrnjena, toda sedaj ob novih okoliščinah upam, da bo moj predlog obravnavan pozitivno, saj bodo skupne akcije policije in vojske pripomogle k izvajanju nadzornih in preventivnih akcij na regijski ravni.

Tokrat na položajih desna sredina

Deboro Serracchiani, članico italijanskih socialnih demokratov, PD je na funkciji predsednika dežele nadomestil Massimiliano Fedriga, član Lige, ki si prizadeva za avtonomijo severa Italije, katere predsednik je tudi notranji minister Matteo Salvini. Notranja ministrica Elisabetta Trenta pa je članica stranke Gibanje 5 Zvezd. Rodolfo Ziberna, član Berlusconijeve desnosredinske stranke Forza Italia, je bil na funkcijo župana v Gorici izvoljen s 7,774 glasovi, torej 59.79 % podporo junija 2017.

Obrat Italije na desno po zadnjih volitvah odraža zaskrbljenost prebivalcev na vse večjo prisotnost migrantov na območju FJK, saj je pokrajino za svoj cilj izbralo precejšnje število afriških in bližnje vzhodnih migrantov, kar se tudi pozna že v statistiki povečanja kriminalnih dejanj na območju.

Primerjava med slovensko in italijansko obrambno ministrico.

Predlog, ki je bil podan že leta 2015 ob prvem migrantskem valu, kjer je po balkanski poti prišlo več kot pol milijona migrantov, zopet prihaja ob času, ko je Avstrija napovedala strožji nadzor na svoji južni meji s Slovenijo za boj proti ilegalnim migracijam preko balkanske poti, saj Slovenija ne varuje dovolj učinkovito svoje južne schengenske meje s Hrvaško.

Glede na povečano prisotnost policijskega nadzora, bosta Matteo Salvini in Elisabetta Trenta ugodila še predlogu Ziberne, zaradi katerega bo imela Slovenija ob svoji zahodni meji zopet prisotnost tuje vojske?

Sebastjan J