Po zdravje in veselje na kraško Martinovanje

Teran kot častni gost kraškega Martinovanja, foto: Sebastjan J

Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele,” je zapisal Prešeren, vendar pa je kraški teran slavila že rimska cesarica, o vinu pa je med rimskimi zgodovinarji pisal tudi Plinij. Martinovanje je na Krasu zato poseben dogodek, kot smo že pisali, svoja vrata pa odpirajo tudi krajinsko značilne Osmice.

Avgustova žena cesarica Julija je svojo visoko starost 82 let pripisovala uživanju vina pridelanega na kamnitih gričih ob utrdbi Pucinum, blizu izvira reke Timav, torej na kraški planoti. Plinij pa je kraškemu vinu pripisoval največ zdravilnih lastnosti izmed vseh rimskih vin.
O teranu je v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal tudi Valvasor, saj naj bi ljubljansko tržnico dominirala vipavec in teran, ta pa naj bi bil v tistem času tako iskan, da so ga uporabljali tudi kot plačilno sredstvo.

Manjkalo pa ne bo tudi drugih kraških dobrot, foto: Jure E

Raziskave so pokazale, da teran vsebuje bogate vrednosti aminokislin, mineralov, mlečnih kislin in eksirakta, ki v telesu delujejo kot antioksidanti in s tem uravnavajo presnovo ter tako pripomorejo k bolj zdravemu življenju.

Martinovanje bo letos na Krasu potekalo tako v Sežani, kot v Štanjelu, kamor bo ob 10. uri iz Nove Gorice odpeljal tudi muzejski vlak. Če pa vam ne bo uspelo ujeti Martinovega vikenda, pa vas skozi svoje duri vabijo Osmice, ki bodo potekale vse do decembra in kjer boste lahko pokušali in uživali tako v kraškem vinu, kot tudi v drugih lokalnih in značilno kraških dobrotah.

Sebastjan J