Kraške Osmice

Kras ponovno vabi s svojimi dobrotami, tokrat na Osmice, foto: iStock

Ta vikend bodo svoja vrata odprle kraške Osmice, ki bodo naslednjih 8 dni svojim gostom ponudile domače kraške kulinarične izdelke in pa seveda kraški teran. Svoja vrata bodo ta petek odprle kar štiri kmetije, našli pa jih boste po značilnem šopu bršljana, ”fraski”, ki navadno označuje to posebno ponudbo domačih izdelkov.

Osmice imajo svoj začetek v času Karla Velikega, v naše dežele pa sta jih prinesla cesarica Marija Terezija in cesar Franc Jožef. Leta 1784 je bil za Avstro-Ogrske dežele izdan dekret s katerim je bilo  kmetom in vinogradnikom dovoljeno prodajati presežke vina v vinotoču pod vejo. Vino se je v teh 8 dneh prodajalo brez davka, kmetje in vinogradniki pa so v tem času lahko prodajali tudi druge domače izdelke, ki so za mnoge predstavljali velik del letnega zaslužka.

Lokalne označbe za Osmice, foto: finance

Danes na Osmicah poleg domačega vina lahko najdemo tudi druge doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače , narezke domačih mesnin in domači kruh, krajevno značilne enolončnice in sladice, vloženo zelenjavo ter druge domače izdelke. Prireditve povezane z Osmicami so v zadnjih letih postale že prava nacionalna turistična atrakcija, saj mnogokrat obiskovalci pridejo celo z organiziranim avtobusnim prevozom.

Ta vikend bodo svoja vrata odprle Osmica pri Tonhu (Božo Škapin) v Sežani, Osmica Jakomin v Kubedu, Osmica Vrban v Šempasu ter Osmica Ferjančič v Gradišču pri Vipavi.

Več informacij o teh in drugih osmicah, ki bodo še sledile vse do Decembra lahko najdete na tej povezavi.

Sebastjan J