Nočne in zamejske aktivnosti policistov PU Koper

Ultimat, katerega je Italija postavila Sloveniji glede ščitenja meja in ustavitve ilegalnih prehodov državnih meja prek Balkana, bo za nas v primeru neizpolnjevanja pomenil enako zaprtje zahodne meje z Italijo, kot jo je zaprla Avstrija na naši severni meji.

Že danes ponoči pa so policisti PU Koper zasledovali tihotapca skupaj z migranti vse od Kozine, do Trsta, kjer je iz avtomobila pobegnilo nekaj migrantov, šele nato pa so slovenski policisti pridržali voznika.

Na območju PU Koper so policisti,  v obdobju od petka 21. 6., do danes, 24. 6. 2019, obravnavali 34 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS, 14 jih je zaprosilo za mednarodno zaščito.

Obravnavane osebe po državljanstvih:
Pakistan    21x
Iran              4x
Afganistan  3x
Maroko        3x
Bangladeš   1x
Libija            1x
Palestina    1x

Zadnje opozorilo pred izgonom

Mešane policijske patrulje na slovenski zahodni meji, katere je minister Cerar sprejel kot zadnjo možnost izgona Slovenije iz schengenskega območja, nato pa javnosti idejo predstavil kot svojo, bodo pričele z delovanjem že v slabem tednu.

S tem je Italija Slovenijo postavila pred stresni test, če je kot država sposobna zaščititi svoje meje in ustaviti ilegalno prehajanje migrantov čez državne meje prek Balkana. V primeru, da svojih meja za ilegalne prehode ne bomo zmožni zapreti, na kar kaže tudi statistika tega vikenda, potem si lahko obetamo zaprtje zahodne slovenske meje, ki pa bo poskrbela, da bodo vsi ti migranti ostali ujeti v Sloveniji. Z njimi in njihovimi dejanji ter posledicami pa se bodo morali nato ukvarjati predvsem prebivalci Slovenije.

Uredništvo