Bodo morali državljani sami skrbeti za varnost svojo lastnine in varnost bližnjih

V preteklem tednu se je na območju PU Koper ilegalno gibalo okrog 130 oseb, točnih podatkov PU Koper ni posredovala. Od tega je 29 oseb zaprosilo za azil, 9 pa jih je bilo nastanjenih v Center za tujce.

Na območju PU Koper so policisti od petka, 31. 5. do 3. 6. 2019 obravnavali 59 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. 5 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, 4 osebe so nastanjene v center za tujce, 5 oseb je bilo po obravnavi izpuščenih.
Ponoči so v koprskem mandraču vlomili v dve privezani barki ob Pristaniški ulici. V notranjosti so prenočevali, uživali alkoholne pijače in vse premetali. Policisti zbirajo informacije o nočnem dogajanju.

Kriminalni val dosega Obalo

Kot je razvidno iz zgornjega poročila PU Koper, je kriminalni val, tipičen za migrante na poti proti zahodu, že dosegel zahodno Slovenijo. Vlomi v zasebne objekte na vzhodu države, ki so se navadno končali z zgornjim opisom po odhodu migrantov, so sedaj dosegli tudi obalni del Slovenije. Državljanke in državljane pa k previdnosti zaradi povečanega kriminalnega vala na zahodu Slovenije poziva tudi PU Koper:

»Ponovno opozarjamo na samozaščitno ravnanje. Ključev ne puščamo pred vrati, v cvetličnih  lončkih,  čevljih  ali pod predpražniki. Prav tako zaklepamo vozila  in  v  njih  ne  pustimo ključev. V vozilih tudi ne puščamo torb in vrednejših predmetov na sedežih in na vidnem mestu.«

Na območju PU Koper  so policisti od ponedeljka, 3. 6. do 4. 6. 2019 obravnavali 28 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. 10 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito.
Na območju PU Koper so policisti od torka, 4. 6. do 5. 6. 2019 obravnavali 15 oseb (vsi drž. Afganistana), ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med RH in RS. Pet oseb je bilo nastanjenih v Center za tujce.
Od 5. 6. do 7. 6. 2019 so policisti na območju PU Koper obravnavali: enega državljana Pakistana, družino s Kitajske, ki je prestopila mejo izven mejnega prehoda, tri državljane Pakistana v Divači, štiri državljane Turčije (azilni dom), dva državljan Libije pri Harijah, štiri državljane Pakistana pri Zabičah.
Ob 1.20 so pri Ilirski Bistrici ustavili BMW, ki ga je vozil državljan S Makedonije, v vozilu so bili še trije državljani Kosova, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Vozniku sledi kazenska ovadba.
Danes zjutraj pa so policisti na Sušaku prijeli 10 državljanov Irana. Vsi so takoj zaprosili za mednarodno zaščito.

Ujeti migranti po ilegalnem vstopu v Slovenijo Število
Pakistan
Afganistan
Turčija
Iran
Kosovo
Kanada
Nemčija
Libija
Hrvaška
Sirija

Kitajska

51x
39x
17x
11x
4x
2x
2x
2x
1x
1x

?x


Šele pričetek sezone migracij

Ujeti migranti, foto: PU Koper

Poletni meseci tudi iz lanskoletne statistike, za katero Policija priznava, da je za 100 % nižja od letošnje polletne, kaže, da ravno poletni meseci prinesejo največ aktivnosti pri nelegalnih prehodih državne meje. Samo v lanskem Avgustu je za azil zaprosilo preko 380 prosilcev, kar pa ne predstavlja celotne številke ilegalnih prehodov slovenske meje v Avgustu 2018.

Posledice nezmožnosti ukrepanja Šarca, Poklukarja, Cerarja in preostalih članov trenutne vlade, Slovenija že občuti na mednarodnem diplomatskem prizorišču. Avstrija je zaprla svojo mejo, saj je povprečni čakalni čas pred Karavankami za vstop v Avstrijo vsaj eno uro. Italija se na zaprtje meje s Slovenijo pospešeno pripravlja, pri čemer ji je z enotami slovenske policije pripravljen pomagati celo zunanji minister Miro Cerar.

Posledice nezmožnosti varovanja slovenske južne in schengenske meje pa sedaj občutijo tudi državljanke in državljani Slovenije, z uničeno lastnino, krajami ter osebnimi napadi migrantov na prebivalce.

Uredništvo