Nevladniki spet o nepošteni azilni praksi do migrantov

Nevladniki poleg javnega denarja požirajo tudi ugled Slovenije v tujini, foto: Demokracija

Slovenske nevladne organizacije, sponzorirane z milijoni javnega davkoplačevalskega denarja, zopet opozarjajo slovensko policijo, da ta krši pravice migrantom.

Njihov očitek je, da slovenska policija sistematično vrača migrante nazaj na Hrvaško ter ne obravnava prošenj za azil tistih migrantov, ki so bili iz Slovenije predhodno že izgnani zaradi zavrnjene prošnje za azil in so ponovno ilegalno vstopili v državo ter ponovno zaprosili za azil.

O nesmislu slovenskih nevladnih organizacij in njihovi ključni vlogi pri tihotapljenju migrantov čez državne meje, so se že razpisali tudi italijanski časopisi (klik).

Samo v Šarčevem mandatu prek pol milijona € državnega denarja

Glavne nevladne organizacije, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC Ljubljana (klik) in Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, sta v mandatu Šarčeve vlade skupno prejela prek 600 tisoč € javnega denarja, kar znaša prek 90 minimalnih neto plač.

Delovna ekipa CNVOS-a, Zavoda center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, foto: cnvos.si

Delovna skupina za azil je neformalna delovna skupina, ki zadnje štiri leta spremlja zgodbe večjega števila migrantov, ki so prišli v državo v obdobju balkanske migrantske poti.

Vključeni so bili v primer Ahmada Šamija, kateremu so kljub odredbi o izgonu, pomagali ostati v SLoveniji, pomagali so tudi afriškim državljanom, ki so se skušali s tožbo zoper Slovenijo izogniti deportaciji iz države.

Med drugim pokrivajo primere oseb z zavrnjenimi prošnjami za mednarodno zaščito, oseb v dublinskih postopkih in oseb v postopkih deportacije.

Policija neupravičeno vrača na Hrvaško zavrnjene prosilce za azil

Nevladniki Delovne skupine za azil so tako izpostavili primer neprimernega ravnanja slovenske policije, kjer ta »7. avgusta 2019, za zavrnjenega prosilca za azil ni izvedla temu namenjenega postopka, pač pa ga je brez kakršne koli odločbe odpeljala na mejni prehod v Metliki in ga priključila večji skupini oseb, ki jih je ravno vračala hrvaškim policistom«.

Po mnenju nevladnikov, bi očitno morala slovenska policija vsakega migranta, katerega predhodno že vrne nazaj na Hrvaško, po ponovnem ilegalnem prestopu slovenske meje, tega istega migranta ponovno obravnavati kot novega prosilca za azil, čeprav mu je Slovenija po prvotni vrnitvi nazaj na Hrvaško prvotno prošnjo za azil že zavrnila.

Delovna skupina za azil je podala razlago, da »Policija pri takšnih vračanjih krši vso veljavno azilno zakonodajo, vračanje na Hrvaško pa izvaja pri polnem zavedanju, da bodo begunci verižno vrnjeni v Bosno in Hercegovino in da jim bodo v procesu kršene človekove pravice.« Ob tem so še pozvali Slovenijo, naj ta »naj prevzame svoj del odgovornosti za reševanje humanitarne krize.«

Uredništvo