Čez zahodno slovensko mejo novih 116 migrantov

Italijanska obmejna policija je v zadnjih dveh dneh prestregla kar 116 migrantov, ki so ilegalno vstopili v državo iz Slovenije.

Danes zjutraj se je v Trstu spet odvijal divji pregon, ki je v mesto dostavil novih 10 migrantov, tihotapec pa je pobegnil pred prihodom policistov.

Nove skupine migrantov čez mejo

O prvi skupini 55 migrantov smo že poročali (klik), tekom večera pa je italijanska policija izsledila še skupino novih 51 migrantov, Pakistancev. Vsi so zahtevali azil, zato jih je policija odpeljala na izvedbo nadaljnjih postopkov.

Danes zjutraj pa je italijanska policija poročala o novem pregonu osebnega vozila. Pregon se je začel po prestopu meje čez Krvavi Potok. Osebno vozilo, srebrn BMW karavan madžarskih registrskih oznak, ob prehodu meje na znake policistov ni ustavil, ampak je pospešil z vožnjo. Italijanska policija se je pognala v pregon, ki se je zaključil v eni izmed slepih tržaških ulic. Tihotapec je zapustil vozilo in pobegnil čez manjši zid. Za seboj je v vozilu pustil 10 migrantov, dva naj bi bila mladoletna.

Slovenija in Balkan pod budnim italijanskim očesom

Italijanski mediji seveda pozorno spremljalo dogajanje z migranti pred vzhodno italijansko mejo.

Dogajanje glede migrantov in NVO-jev v zamejstvu budno spremljajo, foto: il Giornale

»V prvih sedmih mesecih je v BiH vstopilo okrog 21 tisoč migrantov«, je za medije povedal Nermin Kljajić, notranji minister Unsko-sanskega kantona. »Ta številka je višja, kot v celem letu 2018. Večina izmed migrantov prihaja iz Afganistana, Pakistana in Maroka. Sprejemni centri so polni, primanjkuje zdravil, hrane, zatočišč za migrante, zato situacija postaja iz dneva v dan bolj nevzdržna. Domačini poročajo o nasilnih napadih, krajah, policija pa mora sedaj obravnavati tudi nasilne grožnje domačinov, ki so migrantov siti.«

Nikakor se ni mimo italijanskih medijev izmuznila novica, da slovenske NVO aktivno sodelujejo (klik) pri tihotapljenju migrantov čez slovensko ozemlje. V očeh Italijanov je dejstvo, da se te NVO napajajo iz državnega proračuna, dokaz aktivnega sodelovanja Šarčeve vlade pri tihotapljenju migrantov čez slovensko ozemlje.

Slabo varovanje meje potrdil slovenski vojak

V zahodnih medijih tako citirajo Kristjana Pahorja, nekdanjega slovenskega vojaka, ki je potrdil, da »se slovenska policija na meji obrača stran od migrantov, saj nimajo niti dovolj osebja, niti dovolj tehničnih sredstev za lov na migrante.«

»Številke govorijo zase, samo v Juniju je v FJK iz Slovenije ilegalno vstopilo 270 migrantov, od začetka tega leta okrog 1100. V primerjavi s 446 migranti v letu 2018 so to alarmantne številke. Zato je potrebno naval ilegalnih prehodov čez vzhodno mejo zajeziti. Glede na neuspešnost mešanih policijskih patrulj, sam vidim rešitev le v ožičenju meje«, je za medije razkril italijanski poslanec Roberto Novelli.

Uredništvo