Nasilni napadi migrantov v zamejstvu

V preteklem tednu sta se v migrantskem centru na tržaškem zgodila dva nasilna incidenta, pri katerih je posredovala tržaška policija.

Najprej je 26. letni Afganistanec A.M.T., rojen leta 1993 nasilno napadel delavca migrantskega centra, ki je moral zaradi hujših poškodb in krvavitve poiskati zdravniško pomoč v Katinari.
Druga dva uslužbenca istega migrantskega centra pa je napadel 14. letni migrant, katerega policija zaradi njegove starosti ni obravnavala za nasilno dejanje.

Migranti vse bolj nasilni in nevarni

Nasilni izpadi migrantov na njihovi poti proti zahodu v zadnjih mesecih postajajo vse bolj pogost pojav. Najprej so sledila opozorila o njihovem nasilju iz Bosne in Hercegovine, kjer so se migranti zbirali za pohod naprej proti zahodu.

Nasilni izbruhi migrantov so se nadaljevali tudi ob prihodu v Slovenijo, z ugrabitvijo slovenskega državljana, napadi na lokalno prebivalstvo, uničevanje zasebne lastnine od vzhoda, do zahoda države. Nasilje migrantov je izbruhnilo tudi v Azilnem domu v Ljubljani, kjer je morala posredovati policija. O vse večjem nasilju migrantov nad svojo okolico pa sedaj vse pogosteje poročajo tudi iz Italije.

S padcem kalifata Islamske države so se njegovi prebivalci razgubili po regiji, mnogi od njih pa z vojaškimi nalogami sedaj poskušajo kot migranti na begu pred vojno, doseči zahod. Najlažja možnost za njihov vstop v Evropo seveda sedaj predstavlja Balkanska migrantska pot. Kot so se v prvem migrantskem valu leta 2015 skozi Slovenijo iz urjenja v Islamski državi v Evropo vrnili teroristi, ki so kasneje izvedli pariški teroristični napad v Parizu, pa bi lahko trdili, da nasilno vedenje med migranti v zadnjih mesecih nakazuje na vse drugo, kot le uboge prebežnike v iskanju boljšega in mirnejšega življenja.

Uredništvo