Na mejo rezervni policisti, čez mejo v Slovenijo novi migranti

Slovenski policisti pri opravljanju delovnih nalog, footo: policija.si

Poleg vseh Policijskih uprav, prek sto pripadnikov slovenske vojske in zasebnih pobud vaških straž na južni meji, je vlada Marjana Šarca sedaj aktivirala še dodatne rezervne policiste.

Vzrok za aktivacijo prek 400 pripadnikov rezervnih policistov je , da je »zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, pomožni policisti za opravljanje nalog policije vpokličejo do 31. decembra 2019.«

Spet prek 30 migrantov ilegalno čez mejo

Ne glede na vse državno osebje, ki naj bi uspešno nadziralo, oziroma varovalo slovensko južno mejo, pa so policisti PU Koper v zadnjih 24. urah spet ujeli 38 oseb po ilegalnem prečkanju slovensko-hrvaške meje.

Na območju PU Koper so policisti od srede, 31. 7., do danes, 1. 8. 2019, obravnavali 38 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS.
Policisti PP Koper so obravnavali 19 oseb, PP Ilirska Bistrica 17 in PP Piran 2 osebi.
Šest oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito.

Osebe po državljanstvih:
Turčija:            16x
Afganistan:      14x
Alžirija:             4x
Irak                   1x
Sirija                 1x
BiH                   1x
Ukrajina            1x

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Migranti, tihotapci, policisti in vojaki

Na podlagi informacij, prejetih od PU Koper, smo že poročali o njihovi kadrovski stiski (klik), s katero se sooča slovenska policija. Da redni policisti, skupaj s prek 100 pripadniki slovenske vojske brez pooblastil, niso kos nalogi varovanja meje, dokazujejo dnevne številke migrantov, ki prečkajo slovensko mejo, največkrat v spremstvu tihotapcev, kar je bil primer na Primorskem tudi v zadnjih 24. urah.

Popoldan so policisti v dolini Dragonje prijeli 11 državljanov Turčije in državljana Ukrajine, ki so nezakonito prečkali državno mejo.
Policisti PP Kopra obravnavajo državljana Ukrajine zaradi suma storitve kaznivega tihotapstva.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Zaradi povečanega obsega dela varovanja schengenske južne meje pa seveda primanjkuje policistov v preostalih PU-jih, zaradi česar je vlada sedaj bila primorana vpoklicati rezervne policiste.

Varnostna situacija se tako v Sloveniji, kot tudi v tujini vse bolj poslabšuje, kar dokazujejo vsi varnostni ukrepi v sosednjem Trstu (klik). Kljub počasnim ukrepom vlade Marjana Šarca, pa tudi v Sloveniji ne moremo več zanikati nevarnosti za prebivalstvo, ki jo s seboj prinašajo migranti po ilegalnem vstopu v državo.

Uredništvo