Je potreba politike vplivala na razglasitev dronov za ustavne

Prejšnji teden je v javnosti odjeknila novica o delni neustavnosti zakona o nalogah in pooblastilih policije, včeraj pa je Ustavno sodišče dodatno sporočilo, da so droni, katere uporablja slovenska policija pri svojem delu, naknadno ustavni.

Glede na definicijo tehničnih sredstev – dronov (klik), ki so identični opisu sistema ANPR, pa gre pri zadnji odločitvi Ustavnega sodišča zaznati očitni pritisk vladajoče politike, saj so droni edini nov ukrep za varovanje slovenske meje, ki ga je napovedal Marjan Šarec. Tako droni v Sloveniji pač ne smejo biti neustavni.

Sistemi za videonadzor

Uporabo sistema avtomatske prepoznave registrskih tablic v prometu (ANPR), je Ustavno sodišče razglasilo za neustavno.

Ustavno sodišče je odločilo, da je »ukrep optične prepoznave tablic zasnovan tako, da vključuje dva koraka obdelave: najprej zbiranje podatkov registrske tablice in nato primerjanje teh podatkov z evidencami osebnih podatkov. Oba koraka obdelave podatkov pomenita samostojen poseg v pravico do varstva osebnih podatkov.«, kar je »v neskladju z drugim odstavkom 38. člena Ustave in jo je razveljavilo.«

Predstavitev delovanja ANPR sistema si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Ta sistem je Ustavno sodišče razglasilo za neustavno, saj je dovoljeval zajemanje video materialnega dokaza o vozilih, voznikih, lokacijah posameznikov in podobne informacije osebne narave, ki se brez ustrezne zakonske podlage ne smejo zbirati o državljanih.

Droni le podaljšek nadzornega sistema ANPR

Na podlagi razpisne dokumentacije MNZ-ja smo v uredništvu poiskali predstavitev drona »DJI MAVIC Air Fly More Combo«, saj je ministrstvo v razpisu zapisalo, da »Specifikacijam ustreza brezpilotni zrakoplov DJI MAVIC Air Fly More Combo ali enakovredno.«

Na spletni strani proizvajalca je predstavljena uporaba dronov za večjo mobilnost ANPR sistema. Tega istega sistema, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za neustavnega, drone, ki so del tega sistema, pa je Ustavno sodišče razglasilo za ustavne. Spodaj si lahko ogledate posnetek proizvajalca, ki nazorno prikazuje videonadzor ANPR sistema, ki ga omogočajo droni.

Glede na identično aplikativno uporabo dronov v sistemu avtomatske prepoznave registrskih tablic v prometu, ki je neustaven, se je potrebno vprašati, ali je bila zadnja odločitev Ustavnega sodišča tako politično motivirana? Saj Marjan Šarec, razen vojakov na meji brez pooblastil (klik) in dodatnih 40 kilometrov panelne ograje na meji s Hrvaško, katero bo postavljalo na papirju obstoječe podjetje iz Srbije, ni ponudil. Razen seveda še dronov, ki pa so očitno tako kot sistem ANPR, predvsem namenjeni vsesplošnemu nadzoru prebivalstva.

Uredništvo