Fotogalerija – Praktični primer ignorance lukenj na južni meji

Mešane policijsko-vojaške patrulje, foto: slovenskavojska.si

Novica o napotitvi slovenske vojske na južno mejo odmeva tudi v tujini, vendar pri tem zamejski mediji opozarjajo svoje bralce, da so vojaki napoteni na slovensko mejo brez pooblastil, zato je to le kozmetični ukrep Šarčeve vlade za odložitev italijanskih ukrepov o zapiranju vzhodne meje.

Naloge slovenske vojske na meji je nedavno dokončno razjasnil tudi vodja operative sil SV Miha Kuhar, pri čemer je pojasnil, da vojska na meji le brani policiste, opazuje dogajanje ter vzdržuje tehnične ovire. Večjih pristojnosti za dejansko varovanje slovenske meje po 37. členu ZObr (klik) (Zakon o obrambi)-NPB8, pa slovenski vojaki na južni meji nimajo.

Vojska na meji le v okras

Kako učinkovito je nadziranje državne meje z mešanimi policijsko-vojaškimi patruljami, je na svoji spletni strani objavilo tudi Ministrstvo za obrambo. V spodnji galeriji si lahko ogledate mešano patruljo na terenu ob rezilni žici, ki se mirno sprehodi mimo podrtega drevesa čez tehnično oviro in tako ignorira luknjo za ilegalni prehod migrantov čez slovensko-hrvaško mejo.

Slovenska južna in schengenska meja, kljub vsem obljubam in ukrepom Marjana Šarca tako še naprej ostaja odprta za ilegalni vdor migrantov v državo.

Oklepno vozilo med obmejnim patruljiranjem, foto: slovenskavojska.si

Nadzor meje je neučinkovit in nepopoln, kar dokazujejo številke stotine migrantov (klik), ujetih vsak teden na območju Republike Slovenije, ne na njeni južni meji. Slovenska vojska z oboroženimi vozili patruljira obmejne ceste, čeprav pooblastil za varovanje meje nima. Oborožitev, katere uporaba razen v primeru napada migrantov na policiste ni dovoljena, pa je namenjena predvsem ustrahovanju naključnih mimoidočih, kar je razvidno tudi iz naslovne slike, prvotno objavljene na straneh SV.

Samo patruljiranje obmejnih cest z oklepnimi vozili pa je tudi nesmiselno, saj hrup oklepnega vozila migrante in tihotapce opozarja na prisotnost patrulj. Migranti in tihotapci se navadno zaradi želje po neopaznosti ob prehodu slovenskega ozemlja tudi izogibajo cestam, saj se pretežno gibajo po gozdovih.

Dokler vlada Marjana Šarca vojski ne bo podelila ustreznih pooblastil, je njena prisotnost na meji samo kozmetični popravek in zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Pooblastila pa bi vojska lahko dobila tudi mimo vlade Marjana Šarca, če bi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor razglasil izredne razmere na južni meji.

Uredništvo