71. obletnica delne priključitve Primorske k matični domovini

Prireditev bo zopet potekala v senci krvave rdeče zvezde, foto: Društvo Sever

Letos bo prireditev pod vsakoletnim sloganom “Primorska za vedno” potekala v Komnu, kjer bodo obeležili delno priključitve Primorske k matični domovini. Prireditev združuje 24 primorskih občin, ki so bile v Jugoslaviji brez Trsta, Vidma in Gorice vrnjene matični domovini.

Popravljeni plakat prireditve, originalno brez ure pričetka prireditve

Prireditev se bo pričela že v petek, 14. Septembra, ko se bodo v prireditvenem šotoru najprej zbrali župani primorskih občin skupaj z nekaterimi župani iz zamejstva.  V soboto, 15. Spetembra pa se bo ob 11. uri pričela osrednja prireditev.

Najprej bo spregovoril župan Marko Bandelli

Zbrane bo najprej pozdravil župan Občine Komen Marko Bandelli, kot je to zapisano na vseh uradnih vabilih za prireditev. Glede na njegovo nepoznavanje zakonodaje RS, se je najprej potrebno vprašati, če se Bandelli sploh zaveda, da sta poslanska in županska funkcija nezdružljivi? Morda pa bi moral Bandelli poleg Poslovnika DZ-ja v zbranem okolju, prebrati še kakšen uraden dokument, da bo kos svoji novi ministrski funkciji, če bo nanjo sploh potrjen.

Uradni državni dokument, kot poletno čtivo na plaži, namenjeno preganjanju dolgčasa, foto: twitter

Volitve v DZ so za nami že več kot tri mesece, uradna vabila pa se v tem času še niso popravila. Zato se je potrebno tudi vprašati, ali bomo s tako šlampastim delom ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo, pridobljena EU sredstva pod njegovim vodstvom morali vračati zaradi tehničnih napak, po odhodu Šarčeve Vlade in Bandellija z ministrskega položaja?

Orgija krvave rdeče zvezde

Lara Jankovič v vsem svojem rdečem sijaju, foto: Mediaspeed

Med nastopajočimi na prireditvi lahko zasledimo ŽPZ Kombinat, ki še vedno propagira totalitaristične simbole komunističnega diktatorskega režima na svojih nastopih, Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič in glavno zvezdo Laro Jankovič, aktivistko in borko za ohranjanje privilegijev rdeče zvezde, ki ne skriva svojih sovražnih nagnjenj do vseh, ki niso na enaki ideološki komunistični liniji.

Terana ne bo, zgolj odlična kraška vina

Končni cilj Židanove politike za Slovenijo, foto: twitter

Na letaku za prireditev lahko zasledimo, da bo poskrbljeno tudi za gostinski del, kjer bodo na voljo »pravi idrijski žlikrofi, pristna primorska jed, dober kraški pršut in seveda naša odlična kraška vina«. Na vprašanje, zakaj nikjer v uradnem vabilu ni omenjen teran, bi lahko podal razlago nekdanji kmetijski minister in trenutni predsednik DZ-ja Dejan Židan, kateremu lahko pripišemo izgubo geografskega porekla za Kraški teran. Ugibamo lahko, da je bila zadeva pripeljana tako daleč v škodo Slovenije in slovenskih pridelovalcev vin, da se oznaka teran ne sme več uporabljati v Sloveniji?

Več o prireditvi najdete na uradnem vabilu.

Tako se lahko nadejamo še ene prireditve namenjene zgolj poveličevanju tekovin nasilne komunistične revolucije, s katero so Josip Broz Tito in njegovi komunistični klavci nasilno prevzeli oblast v Jugoslaviji. Zgodovinski dokumenti pa so razkrili, da smo ravno zaradi Tita izgubili Trst, Videm, Gorico in precejšen kos ozemlja na zahodni slovenski meji.

Uredništvo