Dan upora proti okupatorju in dogodki ob prihajajočem prazniku

Ženski pevski zbori KOMBINAT, foto: facebook

Ob prihajajočem državnem prazniku Dneva upora proti okupatorju bodo po občinah potekale številne proslave ob počastitvi državnega praznika.

Občina Sežana bo izvedla proslavo ob dnevu upora proti okupatorju danes, 25. Aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu Hrpelje, ki bo potekala za celotno območje Krasa in Brkinov. Slavnostni govornik bo dr. Martin Premk, v kulturnem programu pa bo nastopil mešani pevski zbor Rdeča Zvezda iz Saleža.

Občina Piran bo slovesnost organizirala v Gledališču Tartini v Piranu, 26. Aprila ob 18. uri. Dogajanje bo povezovala Lara Pirc, kulturni program pa bodo obogatili nastopi Portoroškega zbora, Ženskega pevskega zbora Društva invalidov, Pevskega zbora Osnovne šole Lucija, ter Minka in Aleš Lavrič.

Občina Izola bo proslavila praznik s koncertom ženskega pevska zbora KOMBINAT, ki bo potekal na Lonki, 26. aprila ob 19.00 uri. Program bo povezovala Lara Jankovič.

Občina Koper bo proslavo organizirala v Zadružnem domu Sv. Anton, 27. Aprila ob 17. uri. Dogodek bo povezoval dr. Borut Klabjan, v kulturnem programu, ki sledi pa bodo nastopali pihalna godba Sv. Anton, učenci OŠ Elvire Vatovec Prade, podružnica Sv. Anton, Portoroški pevski zbor, moški pevski zbor Lopar in ansambel Campo krizi.

Zgodovinski oris upora

Vidmarjeva vila je sedaj Nemška ambasada

Dan upora proti okupatorju, katerega praznujemo 27. Aprila, obeležuje ustanovitev Protiimperialistične fronte, ki so jo ustanovili Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler, Josip Rus, Tone Fajfar, Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar in se je nato kasneje ob napadu Nemčije 22. Junija 1941 na Sovjetsko zvezo preimenovala v Osvobodilno fronto. Mnogi dokumenti takratnih tujih obveščevalnih služb pa pričajo o kolaboraciji kasnejše OF z okupatorjem, tako nemškim, kot italijanskim, tudi v škodo lastnega prebivalstva. Z napadom na Sovjetsko zvezo pa so takratni člani OF dobili ideološkega nasprotnika, kateremu so se nato na ogromno škodo civilnemu prebivalstvu tudi ‘upirali’.

Danes je Vidmarjeva vila, v kateri je bila leta 1941 osnovana ideja o uporu in na njej sloni praznik, v lasti Nemčije, saj jo je leta 2015 Nemško zunanje ministrovo kupilo za 2,78 milijona €. Rdeča zvezda, ki ne more manjkati na nobeni izmed proslav Upora proti okupatorju pa je z razpadom Jugoslavije in napadom JLA na Slovenijo postala okupatorski simbol in tako predstavlja zatiranje ter teptanje slovenskega naroda, ne pa njegovo osvoboditev, ki se je Evropi zgodila tako ali tako brez posebnega doprinosa jugoslovanskih partizanskih upornikov Nemcem in Italijanom.

Sebastjan J