Zaradi kraje orožja Portugalski obrambni minister odstopil, Karl Erjavec išče krivce drugje

Bo večni minister Karl Erjavec na domačem političnem parketu preživel tudi to blamažo Slovenije v tujini, foto: Robert B

Slovensko vojsko znova pretresa afera kraje vojaške opreme, ki se je zgodila v Nemčiji, 3. Oktobra. Iz vojaškega tovornjaka, ki je iz Slovenije v Nemčijo odpeljal strelivo, medicinsko opremo in hrano za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju je namreč v noči na 3. Oktober izginilo več tisoč kosov streliva. Tovornjak naj bi vojaško opremo dostavil v Leipzig, od koder naj bi z letalom poletela proti Maliju. Obrambni minister Karl Erjavec v luči te mednarodne blamaže Slovenske vojske sedaj med vojaki išče dežurne krivce in si skuša oprati roke ter rešiti svojo politično kariero. Med tem pa je na Portugalskem zaradi enake afere kraje vojaške opreme nedavno dostopil obrambni minister José Alberto de Azeredo Lopes, član socialistične vlade premierja Antónia Costa.

Minister za obrambo, okolje, zunanje zadeve, obrambo… 

Karl Erjavec je vodil Zunanje ministrstvo v času arbitraže s Hrvaško, ki jo je Slovenija zaradi afere s prisluhi izgubila

Karl Erjavec, ki ima za seboj že vrsto afer, med največje bi lahko uvrstili okužbo propadlega arbitražnega procesa meje s Hrvaško zaradi prisluhov, ali pa nakup vojaških 8-kolesnikov Patria. Pri obeh Erjavec nikoli ni nosil nobene politične odgovornosti pred ljudstvom, sedaj pa se mu kuha že nova afera z mednarodno blamažo Slovenske vojske zaradi kraje streliva v tujini. Ne pozabimo, Slovenija je članica NATA, vendar pa pod Erjavčevim vodstvom ni zmožna niti zadostno varovati svoje vojaške opreme. Zaradi tega se Slovenija lahko ponovno nadeja mednarodne kritike, ki smo jo nedavno že prejeli glede pomanjkljivega financiranja naših vojaških obveznosti znotraj članstva v NATU.

Ne smemo pa tudi pozabiti, da na zadnjih predčasnih parlamentarnih volitvah Karl Erjavec sploh ni osvojil zadostnega števila glasov za prestop parlamentarnega praga. Kljub temu je brez ljudske podpore pristal znova na Obrambnem ministrstvu. Sedaj Erjavec namesto ponudbe svojega odstopa zaradi politične odgovornosti išče krivce med vojaki in drugim vojaškim osebjem, s čimer si skuša rešiti svojo usihajočo politično kariero in za vsako ceno obdržati ministrski stolček.

Identičen primer na Portugalskem, vendar z odstopom obrambnega ministra 

Nekdanji portugalski obrambni minister José Alberto de Azeredo Lopes, foto: Reuters

Kako zelo politično neodgovorna je Šarčeva vlada in sam Marjan Šarec, kot njen predsednik do Slovenk in Slovencev pa nakazuje njegova popolna ignoranca afer in aferic njegovih ministrov, ki se jih je v teh dveh mesecih nabralo že precej.

Oktobra 2017 se je na Portugalskem pod socialistično vlado predsednika Antónia Costa zgodila podobna kraja vojaške opreme iz skladišča Portugalske vojske. Obrambni minister José Alberto de Azeredo Lopes je po preiskavi, v kateri so aretirali številne predstavnike vojske in visoke predstavnike vojaške policije, 15. Oktobra 2018 odstopil iz mesta obrambnega ministra, kljub temu, da je bilo orožje predhodno pred njegovim odstopom najdeno in vrnjeno Portugalski vojski.  Svoj odstop je komentiral z izjavo, da »želi zaščitit Portugalsko vojsko pred političnimi napadi njegovih nasprotnikov, ki bi jih ta lahko utrpela.«, ter s tem pokazal državniško in politično držo ter odgovornost do portugalskega ljudstva.

Glede na pretekle izkušnje, kaj podobnega od Karla Erjavca ali drugih trenutnih ministrov Šarčeve vlade, ne glede na število njihovih afer in napak, žal Slovenke in Slovenci ne moremo pričakovati.

Uredništvo