Novi, stari in večni politični obrazi

Kljub neizvolitvi še naprej udobno na ministrskih stolčkih, foto: sloveniashop.si

Lahko bi rekli, da je volilni sistem v Sloveniji okvarjen. Kako drugače si lahko razlagamo zaobhajanje ljudske volje, ki je bila jasno izražena na volitvah, da Alenka Bratušek in Karel Erjavec nista bila izvoljena v parlament? Kljub temu pa bosta tudi v novi Vladi zasedala ministrske stolčke, s čimer bosta še naprej stalnica slovenske politične scene.

Politiko je potrebno začeti spreminjati

Slovenija potrebuje večinski volilni sistem, ne zato, da pravi izbranci ljudstva zasedejo parlamentarne stole, pač pa zato, da bi tisti, ki so ostali pred vrati parlamenta, tam tudi ostali. Ravno primer Alenke Bratušek in Karla Erjavca je učni primer, kako je bila izigrana demokratična volja ljudstva, saj sta oba kljub nezaupnici ljudstva znova na udobnih ministrskih stolčkih.

V Sloveniji se je volilni sistem že spreminjal, vendar so ga takratne sile iz ozadja zbrane okrog LDS-a povrnile v njim ugodno stanje, zopet mimo na referendumu izražene ljudske volje.

Zunanji minister, predsednik Slovenije in predsednik vlade v družbi zadnjega predsednika Zveze komunistov Slovenije, foto: twitter

Okuženost novih obrazov

Že predsednik države Borut Pahor in novi zunanji minister Miro Cerar za njim, sta priznala, da Slovenijo vodijo sile iz ozadja, ki ohranjajo privilegije prejšnjega komunističnega režima in njegovih funkcionarjev. Take primere poznajo iz vseh bivših socialističnih diktatur, kjer se ni zgodovinsko obračunalo s silami preteklosti, ki so v prejšnjem režimu vile oblast.

Kljub neuspehu novega obraza Šarca na zadnjih parlamentarnih volitvah, pa se je nabralo dovolj starih, da so sestavili minorno koalicijo in zopet naskočili oblast. Ta reciklirano nova Šarčeva oblast pa sedaj svoj čas namesto za reševanje problemov v Sloveniji, zapravlja za pohajkovanje po jugonostalgičnih obeležjih. Kljub nadaljevanju stavke javnega sektorja, daljšanjem vrst v zdravstvu in konfliktu slovenske policije z NVO-ji ter migranti na južni meji, je Šarec svoj čas raje izkoristil za dokazovanje, da je na pravi strani zgodovine, kot novi obrazi pred njim.

S tem pa pokazal, da tudi v tem mandatu Slovenija strukturnih reform ali velikega napredka na posameznih področjih ne bo videla. Še manj pa občutili njeni prebivalci, kot smo v času velikega državnega razcveta pod predsednikom vlade Cerarjem lahko občutili gospodarsko rast.

Zato je potrebno politiko v Sloveniji popraviti, prvi korak k temu je vsekakor sprememba volilnega sistema v večinski volilni sistem. Saj je zaobhajanje demokratične ljudske volje, za naskakovanje političnih funkcij prva stopnička pri diktatorskem prilaščanju dosmrtne oblasti. Kot smo to lahko že videli v komunistični Jugoslaviji.

Uredništvo