Zaradi dobro varovane slovenske meje novih 25 migrantov v Italiji

Prepustnost slovenske in schengenske meje za migrante iz Balkanske migrantske poti postaja regionalna težava, na katero Slovenijo opozarjajo že okoliške države. Avstrija z nadzorom na meji od leta 2015, Italija nedavno z napovedjo rezilne žice na zahodni slovenski meji.

Slovenska politika s Šarcem na čelu pa narod prepričuje, da je meja varovana dobro, kljub trumam migrantov, ki se dnevno valijo čez slovensko južno mejo v državo. Ne glede na vse, pa si bo vlada vseeno vzela kar eno leto za postavitev nekaj dodatnih kilometrov panelne ograje na naši južni meji.

Furlanija-Julijska krajina zahteva rezilno žico na meji s Slovenijo

Predsednik Dežele FJK je odločen zapreti vstopno točko za migrante z vzhoda, foto: facebook

Problematiko ilegalnih prehodov migrantov skozi slovensko-italijansko mejo je nedavno izpostavil notranji minister Matteo Salvini, ki je odločen zajeziti tok ilegalnih vdorov migrantov v državo. Če je Salvini na eni strani pripravljen zajeziti tok z vzhoda v sodelovanju z balkanskimi državami, katere opozarja, da morajo storiti svoje pri ustavljanju ilegalnih prehodov meja. Je na drugi strani deželni predsednik Massimiliano Fedriga tisti zagovornik žice na meji s Slovenijo, ki jo vidi kot edino rešitev za zajezitev dotoka migrantov čez Balkan.

Zato je teh novih 25 migrantov, ki jih je italijanska policija danes ujela pri Opčinah nov udarec za slovensko politiko in njeno teorijo o dobrem varovanju slovenske meje. Je pa teh 25 migrantov tudi voda na mlin Fedrigi, ki bo vladi v Rimu postregel s točnimi podatki o vsakem posameznem migrantu, katerega je na poti iz Slovenije v Italiji ujela njihova policija in tako upravičeval ter utemeljeval svojo zahtevo po rezilni žici na meji s Slovenijo.

Čeprav je možnost ograditve vseh 243 kilometrov meje morda nemogoča naloga, tudi za Italijo, pa se bo Fedriga za začetek že zadovoljil s 30 kilometri rezilne žice med Trstom in slovenskim Krasom, kot je novica nedavno zaokrožila po italijanskih medijih.

Uredništvo