Za polovično delo slovenski policiji zgolj ocena 3

Kako zelo občutljiva tema so migrantski ilegalni prehodi slovenske zahodne meje, dokazuje ravno deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki ne zamudi priložnosti, da medijem, ali slovenski politiki žuga z rezilno žico na naši zahodni meji.

Slovenska politika in policija pa se vedejo, kot da sploh nebi zmogli ali hoteli razumeti resnosti situacije na zahodni meji. Ob enakem ignorantskem odnosu slovenske politike in šlampastem delu slovenske policije, bo na zahodni meji kmalu rezilna žica, posledice pa bo nosilo predvsem lokalno prebivalstvo.

Italijani ujeli 50, slovenski policisti samo 25 migrantov

Poklukar in Šarec, foto: STA

Ravno številke ujetih migrantov vzhodno od slovensko-italijanske meje in številke migrantov ujetih zahodno od slovensko-italijanske meje namreč dokazujejo, kako bolj resni so pri svojih delovnih nalogah italijanski policisti.

Tako so od 75 migrantov, ki so se ta vikend gibali na območju PU Koper, policisti PU Koper prijeli samo 25 migrantov, od katerih je 9 že zaprosilo za azil.

Na območju PU Koper so policisti od petka, 12. 7., do 15. 7. 2019 obravnavali 25 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. 9 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, 1 osebo pa so že vrnili italijanski varnostni organi.
Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Afganistan     8 x
Kosovo          6 x
Iran              5 x
Alžirija          5 x
Irak              1 x

Med tem pa so na italijanski strani meje iz Balkanske migrantske poti, italijanski policisti ujeli najprej skupino 25 migrantov, na območju Opčin, katero je sestavljalo 24 Afganistancev in en Iračan. V popoldanskih urah pa so italijanski policisti v bližini Trsta zopet ujeli skupino 25 migrantov iz Slovenije, katero so sestavljali državljani Pakistana, Maroka, Alžirije in Turčije.

Ne Salvini, Fedriga zahteva rezilno žico na slovenski meji

Čeprav je bil Salvini tisti, ki je v končni fazi napovedal rezilno žico na zahodni slovenski meji, pa Salvini žico na meji vidi kot zadnji ukrep, če slovenska policija ne bo uspešna pri zadrževanju migrantov v Sloveniji in jim preprečila prehod v vzhodno Italijo.

Deželni predsednik FJK Massimiliano Fedriga pa je tisti, ki rezilno žico na meji vidi, kot edini ukrep, ki bo sposoben zaustaviti tok migrantov iz Balkanske migrantske poti v Italijo. Fedriga je pri svojem prepričanju neomajen, v rešitev rezilne žice na meji je že prepričeval vlado v Rimu, na neizpolnjevanje slovenskih obveznosti varovanja schengenske meje je opozoril tudi predsednika Pahorja med nedavnim obiskom v Trstu, svojo ostro politiko do Slovenije pa Fedriga utemeljuje predvsem na podpori italijanske javnosti, saj več kot polovica Italijanov verjame, da je čas, da se meja s Slovenijo dokončno zapre, da se s tem ustavi dotok migrantov v državo z vzhoda.

Uredništvo