Za konec o Predsedniških volitvah 2017

Predsedniška tekma 2017 se zaključuje, foto: facebook

Predsedniška funkcija predvsem zahteva osebni stik z državljani. Bližino za razumevanje njihovih osebnih stisk ter pozornost za njihove dobre predlagane rešitve skupnih problemov. Politikom predvsem očitajo izgube stika z resničnostjo in ravno ta pristen odnos z volivci je bil lansko leto odločilen za nepričakovan preobrat na ameriških predsedniških volitvah.

Borut Pahor

Trenutni predsednik Slovenije je osebni stik z državljani vzel precej dobesedno, kjer se je v satiri začela pojavljati šala, da je Borut vse, samo predsednik Slovenije ne v svojih službah za en dan. Pa vendar ravno sedaj prihajajo na dan afere iz njegovega predsednikovanja vladi v mandatu 2008. Oprana milijarda sankcioniranega Iranskega denarja v NLB in morebitna vladna podpora mednarodnemu terorizmu sta samo vrh ledene gore. V tujini se politiki ob razkritju že manjših afer navadno umaknejo iz javnega političnega življenja, Borut Pahor pa znova naskakuje predsedniški mandat.

Boris Popovič

Koprski župan sicer ni preveč presenetil s svojo napovedjo kandidature, glede na njegove pretekle funkcije, tudi svojo kampanjo je začel precej optimistično s pristopom Baracka Obame, od besed k dejanjem. Njegove napovedi, da bo sodeloval z vsemi mediji, smo se razveselili tudi v uredništvu Primorske24 in na županovo pisarno naslovili vljudno prošnjo za intervju, ki pa je ostala neodgovorjena. Ne gre pa pozabiti omeniti tudi zapletov okrog njegovega zdravja, saj je po poročanju nacionalnih medijev Popovič bil hospitaliziran v kardiovaskularni kliniki v Krapinskih Toplicah na Hrvaškem, kjer je obležal bolan. Popovič sam je zatrdil, da »Bi bil pa učinkovitejši predsednik iz bolnišnice kot trenutni predsednik in vlada skupaj.«, kar nakazuje, da bi bili obiski v bolnišnicah redni tudi v primeru predsedniške zmage.

Marjan Šarec v županski pisarni v Kamniku, foto: Dejan J

Marjan Šarec in Maja Makovec Brenčič

Čeprav mediji predvsem poudarjajo Šarčevo komedijantsko preteklost, pa njegov predsedniški vzpon na teh volitvah spominja na zadnje parlamentarne volitve, kjer se je s plakatov smejal zgolj Miro Cerar, sveži obraz poln optimizma in pravičnosti, nato pa so z njim prišli še Mramor s svojimi dodatki za pripravljenost ter druge afere. Marjan Šarec se je v politiki proslavil predvsem kot župan Kamnika, kjer je zaslovel z milijonskimi aneksi k pogodbam pri obnovi javnih objektov, o njegovem samodržnem položaju pa so spregovorili tudi v javnosti že mnogi občinski svetniki.

Maja Makovec Brenčič prihaja iz trenutno vladajoče SMC, stranke Mira Cerarja, oziroma stranke modernega centra in je vse od diplome na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1993 bila tam tudi zaposlena, od leta 2007 kot izredna profesorica. Če smo se naučili kaj iz preteklosti od primerov, kot je bil njen stanovski kolega in predhodnik Dušan Mramor, se univerzitetne osebe ne znajdejo ravno najbolje v politiki. Kar s svojo neodločnostjo predvsem na mednarodnem področju tudi kaže trenutni PV in strankarski ter stanovski kolega Maje Makovec Brenčič Miro Cerar.

Ljudmila Novak

Predsednica Nove Slovenije se je  na političnem prizorišču proslavila z vrnitvijo stranke v parlament leta 2011. Ob obisku na predsedniški kampanji v Kopru, kjer se je Novakova srečala s člani in simpatizerji stranke NSi v Bio Hotelu , nam je predsednik MO tudi poslal poročilo.

Romana Tomc

Nagovor Romane Tomc

Kandidatko SDS smo najprej ujeli v naš objektiv po naključju ob poročanju O sladki Istri, katero je Romana Tomc obiskala v okviru svoje predsedniške turneje. Tudi naša prošnja za intervju je bila uslišana in čeprav nerada, nam je vendarle zaupala nekaj osebnih stvari, katere rada ločuje od političnega življenja. Romana Tomc ima za razliko od ostalih predsedniških kandidatov tudi izkušnje iz Bruslja, kot Evropska poslanka in je že uveljavljena na Evropskem političnem prizorišču.
Ker je danes zadnji dan medijske kampanje, smo bili v uredništvu presenečeni, da se je Romana spomnila tudi na nas in nam poslala osebno sporočilo Primorkam in Primorcem v naš nabiralnik.

Volitve so del demokratičnega procesa in demokracija deluje najbolje s čim večjo volilno udeležbo. Zato pozivamo vse, da se v nedeljo odpravite na volišče in oddate svoj glas! Za vašo kandidatko ali kandidata, tisto, ki vas je najbolje prepričala ali prepričal. Ali v znak protesta, najmanj verjetni ali zadnji osebi na listi.

Tudi v Ameriki so volivci iz protesta proti skorumpirani politiki demokratske stranke izbrali najmanj verjetnega kandidata, čeprav so mediji že vnaprej določili zmago Hillary. Le z zadostno volilno udeležbo so mogoče spremembe na bolje v vsakem demokratičnem volilnem procesu in predsedniške volitve niso nobena izjema!

Sebastjan J