Vse več Slovencev med tihotapce migrantov

Zapuščeno tovorno vozilo, uporabljeno za transport migrantov, foto: index.hr

Včerajšnji lov slovenskega tihotapca migrantov na Hrvaškem je samo zadnji primer iz niza novic, kjer vse več Slovencev sodeluje ter pomaga migrantom pri nezakonitem prečkanju državnih meja. Čeprav se v novicah znajdejo samo tisti, ki jih policija, tako hrvaška, kot slovenska in italijanska ujame. Mnogi pa se izognejo policijskim kontrolam ter svoj tovor dostavijo na cilj na zahod. S tem pa se tudi obračajo ogromne vsote denarja, ki jih ti tihotapci pospravljajo v žep, saj se cena za prevoz migranta prek državnih meja giblje od nekaj sto pa do več tisoč € na glavo migranta.

Decembrski hrvaški ulov

Konec lanskega leta je na Hrvaškem odmeval primer aretacije slovenskega tihotapca, pri katerem so v tovornem vozilu slovenskih registrskih oznak našli kar 39 migrantov iz Iraka in Irana, med njimi tudi ženske in otroke. Slovenski državljan je bil zaradi kriminalnih dejanj pomoči migrantom pri nezakonitem prehajanju državnih meja aretiran, grozi pa mu do 8 let zapora.

Slovence lovijo tudi Italijani 

Obkolitev slovenskega tovornega vozila, foto: Polizia Locale di Trieste

Seveda pa mnogi tihotapci že skoraj prispejo na svoj cilj na zahod, nato pa jih tam ujamejo italijanski organi pregona in jim preprečijo dober zaslužek. Tak primer je bil nedavno ravno v Trstu, kjer je tržaška lokalna policija ujela slovenskega državljana, ki je v tvornem vozilu s slovenskimi registrskimi oznakami tihotapil migrante po balkanski migrantski poti iz BiH, prek Hrvaške in Slovenije, vse do Italije. S tarifo 300 € na glavo migranta si je pogumni 24 letni S.K.E. s štirimi sopotniki obetal zaslužek prek 1000 € za nekaj kilometrov vožnje.

Hrvati znova na delu

Včerajšnji lov na 26 letnega slovenskega državljana pa danes odmeva tako v hrvaških, kot slovenskih medijih. Policijska patrulja je v petek popoldne nameravala ustaviti tovorno vozilo s slovenskimi registrskimi oznakami, saj naj bi bilo to vozilo po uradnih informacijah vpleteno v ilegalni transport migrantov. Slovenski državljan je kljub svetlobnim in zvočnim signalom policije nadaljeval vožnjo z veliko hitrostjo. Ustavila ga je šele kolona vozil pred cestnim gradbiščem, ki je spodbudila 4 migrante, da so se ločili od tovornega vozila. Ob ponovni obkolitvi tovornega vozila je slovenski državljan zapeljal proti policistu in nadaljeval vožnjo po nasprotnem voznem pasu. Policija je kasneje slab kilometer stran našla zapuščeno tovorno vozilo, teko noči pa so uspeli ujeti tudi vse 4 pobegle migrante. Lov na slovenskega tihotapca se je nadaljeval pozno v sobotno dopoldne, ko je bil okrog 11. ure aretiran in prepeljan na policijsko postajo Buzet.

Očitno mamljivi zaslužki za nekaj kilometrov vožnje vse bolj premamljajo mnoge Slovence, da se kljub nevarnosti in tveganju odločijo za tak kriminalni podvig, ki dodatno nalaga in otežuje delo policistom. Lahko pa bi tudi sklepali, da je bila državna pomoč v času Cerarjeve vlade leta 2015, pri prehodu pol milijona migrantov skozi Slovenijo navdih za mnoge Slovenske državljane, ki se sedaj odpravljajo na lov za dobrimi kriminalnimi zaslužki.

Uredništvo