Vikend pester tudi za policiste, tihotapce in ilegalne migrante

Tudi ta vikend so ilegalne migracije zaposlovale policiste

Ilegalni migrantski tok nikakor ne presiha, samo ta vikend so jih policisti PU Koper prestregli kar 85, ob dani situaciji pa priložnost za hiter zaslužek hitro pograbijo posamezniki, katerim se sreča vse bolj nasmiha. MNZ mesečno obravnava več sto prošenj za azil, te pa predstavljajo zgolj četrtino vseh ilegalnih migracij skozi Slovenijo. Tudi tihotapce ilegalnih migrantov, ki jih policija ujame in s kazensko ovadbo privede pred zasliševalne organe, jih zasliševalni sodniki, vsaj tiste s slovenskim državljanstvom, navadno izpustijo nazaj na prostost po zaslišanju.

Statistika PU Koper

Od petka, 5. 10. 2018, od 7.00 ure, pa do danes, do 7.00 ure, smo na območju PU Koper prijeli 85 oseb zaradi nedovoljenega prestopa slovensko-hrvaške meje.
Največ je bilo drž. Pakistana – 32, sledijo drž. Irana – 17, Turčije – 14, Maroko – 5, Sirija – 4, Indija – 4, Afganistan – 2, Alžirija – 2, Irak – 2, Tunizija – 2 in Kuvajt – 1.

Od skupnega števila je 66 tujcev mejo prečkalo na območju PP Ilirska Bistrica, ostalih 19 pa na območju PP Koper. Od tega števila smo jih na podlagi sporazuma 80 vrnili hrvaškim varnostnim organom, 5 tujcev je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito.

Italijanski varnostni organi so nam vrnili 16 tujcev (5 drž. Irak, 5 Iran, 4 Bangladeša in 1 drž. Pakistana), ki so nedovoljeno prestopili slovensko italijansko mejo. Vsi ti tujci so bili po končanem postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Tihotapci po hiter in lahek zaslužek

Po poročanju medijev se številke za prevoz čez Balkan do Italije na zahod, gibljejo po nekaj tisoč € na glavo ilegalnega migranta. Mediji poročajo, da mnogi z letalom prispejo v Srbijo od koder nato v navezi s tihotapci prečkajo Balkansko pot, zaradi katere naši zahodni in severni sosedje vse bolj tesnijo mejo s Slovenijo.

Primeri PU Koper tihotapcev ilegalnih migrantov

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika (Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) sta bila obravnavana:
– državljan Bosne in Hercegovine, ki je v kombiniranem vozilu na območju PP Ilirske Bistirice prevažal 18 tujcev – zanj je bil odrejen pripor,
– državljanka Slovenije, ki je v terenskem vozilu na območju PP Koper prevažala 4 drž. Indije – po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bila izpuščena.

V soboto ob 6. zjutraj so policisti v Topolcu ustavili kombi. Vozil ga je 30-letni državljan BiH, ki sicer prebiva v Ljubljani. V kombiju je prevažal 18 ilegalnih migrantov (9 drž. Turčije, 6 drž. Irana, 1 drž. Afganistana, 2 drž. Iraka). Voznik je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovlnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, ileglni migranti pa so bili vrnjeni na Hrvaško.

V soboto ob 9.35 so policisti na relaciji Rakitovec – Zazid pri mostu nad železnico opazili skupino ljudi, v bližini pa italijansko vozilo. V Predloki je patrulja ustavila terensko vozilo, ki ga je vozila 40-letna državljanka Slovenije in Hrvaške, ki stalno prebiva v Trstu. V vozilu so bili 4 državljani Indije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznici je bila odvzeta prostost, s kazensko ovadbo je bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki jo je po zaslišanju izpustil. Tujci so bili vrnjeni na Hrvaško.

V soboto ob 21.19 so policisti v naselju Zalči ustavili kombi Renault Master. Voznik je pobegnil, v kombiju (v tovornem delu) pa je bilo prijetih 11 ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana. Pakistanci bodo vrnjeni na Hrvaško, voznika policisti še iščejo.

Uredništvo