Samo v letu 2018 že skoraj 10 tisoč ilegalnih prestopov slovenske meje

Zaradi pomanjkljivih številk ujetih ilegalnih migrantov v zadnjem poročilu, smo v uredništvu na PU Koper naslovili vprašanje, v kakšnih okoliščinah so bili prejeti ostali migranti. Tiskovna predstavnica Anita Leskovec nam je odgovorila, da je bilo preostalih 27 ilegalnih migrantov ujetih v manjših skupinah brez tihotapcev, zato ti primeri niso bili vključeni v poročilo, namenjeno medijem.

Državne inštitucije prekrivajo uradne številke

Čeprav država ne skopari z javno objavo statističnih podatkov ilegalnih migracij pa se te številke ob primerjavi med različnimi inštitucijami, ali posameznimi oddelki znotraj pristojnih ministrstev razlikujejo.

Čeprav Indija razvija svoj vesoljski program, Slovenija Indijcem na begu pred vojno v Indiji podeljuje azil, foto: MNZ

Tako je denimo v razpredelnici MNZ-ja navedenih do konca Avgusta 2018 točno 2098 prošenj za mednarodno pomoč. PU Koper pa je v odgovor našemu uredništvu navedlo, da so v letošnjem letu do 20. Septembra samo na območju svoje pristojnosti prijeli 2649 oseb. Ta številka je precej višja od tiste, ki je navedena na strani MNZ-ja, zato smo na primeru poročila PU Koper tega vikenda poiskali približne številke ilegalnih migracij. Od 55 ilegalnih migrantov, ki so jih ujeli policisti, jih je 14 zaprosilo za azil, kar je 25.45 %. Če namesto 14 vzamemo številko 2098 iz teh 25.45 % dobimo skupno številko 8243 ilegalnih prehodov meje Republike Slovenije v letu 2018.

Uredništvo