V Italiji odmeva novica o vardah in zasebnih varuhih slovenske meje

Štajerska varda pred sodiščem, foto: STA

Nedavno je bilo v italijanskih medijih izpostavljeno protislovje Šarčeve izjave ustreznega državnega varovanja meje” in zasebnih pobud za varovanje južne državne meje pred ilegalnim vdorom migrantov v Slovenijo.

Neustrezno varovanje balkanske schengenske meje pred ilegalnimi prehodi, tako ni več samo tema pogovor političnega vrha Furlanije-Julijske krajine, pač pa postaja tudi pogovorna tema zaskrbljenih prebivalcev FJK.

Štajerska varda, Gorenjska vahta, Belokranjske vaške straže…

Šiškova štajerska varda ni edina paravojaška formacija, ki je v zadnjem letu nastala za varovanje slovenske meje pred migranti. Na socialnih omrežjih so se že lansko leto pojavile slike in pričevanja o urjenju Gorenjske vahte, kar je preiskovala tudi slovenska policija. Vaške straže iz Bele krajine pa so že požele mednarodno pozornost (klik), tudi v Srbiji.

Vse te civilne pobude za varovanje državne meje so seveda odgovor na Šarčeve laži, da Slovenija ustrezno varuje slovensko južno mejo. Na tisoče migrantov, samo v prvih 6. mesecih je slovensko južno mejo nezakonito prestopilo prek 5300 migrantov, kar je skoraj 1000 migrantov na mesec, dokazuje nično varovanje slovenske južne meje.

Kranjska vahta naj bi bila le potegavščina, tega v Italiji ne vedo, foto: facebook

Tolikšne številke prihajajočih migrantov na jug Italije so spodbudile notranjega ministra Salvinija, da je italijanska pristanišča zaprl za nevladne ladje. Ob takih številkah, ki v Slovenijo vdirajo s Hrvaške pa Marjan Šarec in ostali sodelujoči, prepričujejo Slovenijo, da je ta varna država, migracijske tokove pa slovenska policija obvladuje.

Rezilna žica na zahodni meji le vprašanje časa

Ne glede na mešane policijske patrulje na slovensko-italijanski meji ne mine dan, brez da bi lokalni prebivalci opazili skupine migrantov, ki se iz Slovenije spuščajo proti Trstu. Ti praktični primeri slabega varovanja balkanske schengenske meje, skupaj z novicami o zasebnih varuhih slovenske meje zaradi policijskega in vojaškega neobvladovanja migracijskih tokov čez Slovenijo, spodbujajo Italijane v vse bolj radikalne odločitve.

Na socialnih omrežjih tako lahko že prebiramo komentarje zamejcev s podporo slovenskim civilnim varnostnim iniciativam za varovanje balkanske schengenske meje, med njimi pa najdemo tudi vprašanja, »če Šarec meni, da migranti z vzhoda v Italijo padejo z Marsa«.

Italijani za razliko od Slovencev sočutja in potrpljenja z migranti nimajo več. Italija je beležila prihod migrantov še pred prvim valom leta 2015, migranti pa v Italiji postajajo vse večji socialni in varnostni problem. Nekontroliran pritok novih in novih prišlekov, ki so primarno najprej breme za državno socialno politiko, nato pa mnogi izmed njih postanejo tudi varnostna grožnja, je prisilil Italijo in njene prebivalce k spoznanju, da taka politika ne prinaša daljno ročne blaginje za državo. Zato so se nekontroliranemu pritoku tujcev uprli tudi sami ter s podporo Salvinijevi Ligi in njenim politikom, tudi Fedrigi, spodbujajo italijansko vlado k vse bolj radikalnim ukrepom za zapiranje meja.

Uredništvo