V FJK zabeležili prisotnost virusa Zahodnega Nila

Furlanija-Julijska krajina je včeraj potrdila prisotnost virusa Zahodnega Nila, to pa ni prvi primer virusa v Italiji v letošnjem letu.

V letu 2018 je bil virus potrjen tudi v Sloveniji, skupno pa so v Evropi zabeležili kar 1503 primere okužbe človeka z virusom Zahodnega Nila v lanskem letu.

Porast virusa v lanskem letu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v lanskem letu zabeležila skokovit porast primerov okužbe po južni Evropi v primerjavi s prejšnjimi leti.

Virus Zahodnega Nila sicer kar 80 % okuženih preboli brez posebnih opaznih simptomov, v 20 % okuženih pa se razvijejo aktuni simptomi, kot so: visoka telesna temperatura z glavoboli, razdraženo grlo, bolečine v mišicah in sklepih, omotica, bruhanje in driska.

Oboleli, ki razvijejo akutne simptome, potrebujejo bolnišnično oskrbo,  vendar tudi to ni zagotovilo, da bo pacient okužbo preživel.

Furlanija-Julijska krajina je že pričela izvajati dezinfekcijo, kot so to storili v primeru pojava Denga mrzlice (klik).

Slovenija trenutno še nima ustrezne zakonodaje za dezinfekcijo javnih površin pred komarji, zato je zaščita prebivalstva prepuščena prebivalcem samim. Očitno je za Šarčevo vlado bolj prioritetno politično kadrovanje odsluženih EU poslancev, kot pa zaščita lastnega naroda pred nevarnostmi.

Uredništvo