Tropska DENGA mrzlica že v naši neposredni bližini

V Italiji, natančneje v Ronkah so zaznali človeški primer denga mrzlice, tropske bolezni, ki jo prenašajo komarji in se lahko konča tudi s smrtnim izidom.

Bolnica je bila sprejeta v tržaško bolnico, na oddelek za nalezljive bolezni, mestne oblasti v Ronkah pa so že včeraj začele z dezinfekcijo proti komarjem.

Denga virus in denga mrzlica

Simptome bolezni so prvič opisali v 18. stoletju, natančno so bolezen identificirali v začetku 20. stoletja. Denga mrzlico v človeku povzročajo kar štiri vrste virusov, vse prenašajo komarji.

Virus denga se prenaša prek komarjev, simptomi vključujejo povišano telesno temperaturo tudi čez 40 °C, glavobol za očmi, bolečine v mišicah in sklepih ter izpuščaje podobne ošpicam. Akutna okužba poteka v treh fazah: faza vročine, kritična faza in faza okrevanja. Oboleli navadno potrebujejo bolnišnično oskrbo.

Najbolj nevarna pa je sekundarna okužba. Ta pride v primeru, da bolnik preboli enega izmed denga virusov, nato pa se ponovno okuži z drugim tipom denga virusa. Taki primeri navadno s seboj prinašajo hude komplikacije za bolnika, sekundarna okužba pa se lahko hitro konča tudi s smrtjo.

Preprečevanje širitev okužbe

Italija dezinfekcijo izvaja, Slovenija nima ustrezne zakonodaje, foto: ilgazzettino.it

Najbolj zanesljiva preventiva pred širjenjem denga bolezni med ljudmi je nadzor nad populacijo komarjev. V Italiji so že včeraj zvečer izvedli dezinfekcijo proti komarjev v Ronkah, danes pa bodo nadaljevali z dezinfekcijo ličink. Okrog 2000 ljudi v Ronkah je bilo pozvanih, naj se v času dezinfekcije ne gibajo na prostem, zapirajo okna in vrata svojih bivališč ter v tem času ne zračijo svojih stanovanj ali bivališč.

Zadnji primer denga okužbe pri sosedih je od Slovenije oddaljen le 10 kilometrov. Italija zatira prenašalce, torej komarje z dezinfekcijo javnih površin, Slovenija pa zakonodaje za dezinfekcijo nima, niti je ne sme izvajati.

Slovenke in Slovenci smo tako prepuščeni sami sebi pri lastni zaščiti, podobno, kot smo prepuščeni sedaj sami sebi pri zagotavljanju lastne varnosti v državi (klik).

Mnogi se zato posledično upravičeno bojijo, da bi razširitev virusa denga v Slovenijo pomenila pravo epidemijo med prebivalstvom, saj Slovenija zaradi nesprejete zakonodaje ne izvaja nobenih ukrepov proti komarjem. To bi pomenilo, da bi se virus v Sloveniji nemoteno širil naprej med prebivalstvom, kar pa bi pomenilo še dodatno obremenitev že tako razpadajočega zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Uredništvo