V FJK smrtni primeri, tudi v Sloveniji že virus Zahodnega Nila

Zemljevid okužb z virusom, foto: ECDC

O pojavu virusa Zahodnega Nila v sosednji Furlaniji-Julijski krajini smo že poročali, ta teden pa so tam zabeležili smrtni primer zaradi te bolezni. Virus in prva okužba pa se je že pojavila tudi v Sloveniji.

Do konca Avgusta je bilo v EU državah po podatkih Evropskega centra za spremljanje in preprečevanje bolezni (ECDC), potrjenih prek 700 primerov človeške okužbe z virusom, od tega 327 primerov v Italiji, 134 na Madžarskem, 25 na Hrvaškem in 10 v Avstriji, če naštejemo samo naše sosede. Od tega je bil en sam primer potrjen tudi v Sloveniji.

»Potrditev primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji je skladna s pričakovanji, saj se že več kot mesec dni pojavlja v nekaterih mejnih regijah sosednjih držav.« so ob potrditvi okužbe za javnost podali izjavo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Kljub temu, da so v Sloveniji do sedaj potrdili zgolj en primer, pa so v letošnjem letu že testirali preko 30 oseb za morebitno okužbo z virusom Zahodnega Nila.

Simptomi okužbe

Če pri sebi zaznate simptome gripe ali meningitisa, so ti lahko prvi pokazatelji okužbe z virusom, zato pozivamo vse, da se v primeru simptomov testirajo za morebitno okužbo z virusom.

Večinoma okuženi z virusom zahodnega Nila sicer ne zaznajo okužbe in simptomov, pri četrtini populacije pa se lahko pojavijo simptomi podobni tistim za gripo (vročina, glavobol, bolečina v mišicah in izpuščaji), pri manjšem odstotku ljudi pa se lahko razvije težja nevrološka bolezen, ki se najprej izkaže z simptomi, kot so glavobol, otrdelost v vratu, zmedenost, šibkost mišic, ohromelost, koma. V povprečju je eden izmed 1000 primerov smrten. Težja oblika bolezni se razvije predvsem pri imunsko oslabelih ali starejših bolnikih.

Uredništvo