Virus zahodnega Nila že v Vidmu

Virus se prenaša med komarjevim sesanjem krvi

V sosednji Italiji so v letošnjem letu zabeležili že 125 primerov zahodnega Nila pri ljudeh, od tega jih je 8 umrlo, v zadnjih dneh pa se virus počasi približuje tudi severu države. Zadnja dva primera sta bila potrjena že v Vidmu, ki je od Slovenije oddaljen zgolj 50 kilometrov.

Obolela za virusom v sosednjem Vidmu sta bila 34. letni Italijan in 15. letna Italijanka, ki se je sicer okužila v Benečiji, vendar pa so za Italijana okuženega z virusom potrdili, da je bil v času inkubacijske dobe prisoten zgolj na območju Vidma, kar pomeni, da je virus že lokalno prisoten med komarji na tem območju.

Dezinfekcija v sosednji Italiji, foto: Il Piccolo

Oblasti so potrdile, da se virus sicer ne prenaša s tigrastimi komarji, na območju bodo tudi izvedli dezinfekcijo z insekticidom, lokalno prebivalstvo pa bodo z letaki obveščali o dogajanju na področju zatiranja prenašalcev virusa in ukrepih v primeru okužbe.

Razvoj virusa pri ljudeh

Večinoma okuženi z virusom zahodnega Nila sicer ne zaznajo okužbe in simptomov, pri četrtini populacije pa se lahko pojavijo simptomi podobni tistim za gripo (vročina, glavobol, bolečina v mišicah in izpuščaji), pri manjšem odstotku ljudi pa se lahko razvije težja nevrološka bolezen, ki se najprej izkaže z simptomi, kot so glavobol, otrdelost v vratu, zmedenost, šibkost mišic, ohromelost, koma. V povprečju je eden izmed 1000 primerov smrten. Težja oblika bolezni se razvije predvsem pri imunsko oslabelih ali starejših bolnikih.

Uredništvo