Tudi uradne številke potrjujejo aktivno Balkansko migrantsko pot

Ilegalni migranti pred Evropsko Unijo grozili, da naj ta odpre meje, ali pa bodo njeni prebivalci pomrli, foto: EPA

Da je Balkanska migrantska pot še kako aktivna, pričajo tudi uradne številke v primerjavi z lanskim letom. Policisti PU Koper so v letošnjem letu obravnavali »že 3439 ilegalnih migrantov, lani v enakem obdobju pa 885.«
Prav tako so policisti PU Koper v letošnjem letu pred sodnike pripeljali že 80 tihotapcev ilegalnih migrantov, na prostost po sodniškem zaslišanju pa jih je odkorakalo kar 10 %.

…letos je bilo na območju Policijske uprave Koper k preiskovalnemu sodniku privedenih že 80 organizatorjev ilegalnih prehodov, do danes je bilo odrejenih 72 priporov. Poleg tega so kriminalisti pet ilegalnih prebežnikov s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika zaradi ponarejenih listih in tudi zanje je bil odrejen pripor.
Obravnavali smo 125 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države (po 308. čelni KZ).

Samo letos že 2555 prošenj za azil v Sloveniji

Zdi se, da uradne številke ilegalnih migrantov, ki so ujeti pri prehodu skozi slovensko ozemlje iz balkanske smeri upravičujejo trmo Avstrije in Italije po zaščiti svojih meja s Slovenijo, tudi z vojaško silo. Na podlagi uradne statistike smo v uredništvu že v začetku Oktobra za leto 2018 napovedali okrog 10 tisoč ilegalnih migrantov. PU Koper pa je samo ena izmed 6 Policijskih Uprav na meji s Hrvaško in če njihovi številki 3439 obravnavanih ilegalnih migrantov dodamo podobna števila obravnavanih ilegalcev drugih PU-jev, bi lahko sklepali, da je v Slovenijo v prvih 10. mesecih vstopilo že preko 20 tisoč ilegalnih migrantov.

V istem obdobju 10. mesecev je bilo v Sloveniji obravnavanih že 2555 prošenj za azil. Največ, kar 751 prošenj so podali pakistanski državljani, sledi jim 453 Alžircev.

Zadnja dva primera:

7. 11. so policisti nekaj čez polnoč pri Kozini ustavljali osebni avto, ki pa ukazov ni upošteval in je odpeljal naprej. Patrulja je zapeljala za njim, osebni avto C5, srebrne barve, francoskih reg. številk, pa je pospešeno peljal proti avtocesti (smer Ljubljana). Ob 0.24 je vozilo zaradi prevelike hitrosti zapeljalo s ceste na izvozu za Senožeče in se prevrnilo na streho. V vozilu je bilo 8 oseb, vsi so se v nesreči po prvih podatkih lažje poškodovali, zato so jih odpeljali v SB Izola na pregled. Trije od njih so bili v prtljažniku prevrnjenega osebnega vozila.
Voznik je bil državljan Pakistana, ki prebiva v Franciji, v vozilu pa je bilo še sedem državljanov Pakistana, ki so prestopili državno mejo nelegalno. V postopku so policisti in kriminalisti ugotovili, da je kaznivega dejanja osumljen poleg 19-letnega voznika tudi 25-letni sopotnik, ki sta bila skupaj prevoznika. Za 25-letnika je bilo ugotovljeno, da se je naprej izkazal s ponarejeno osebno izkaznico Francije, na kar se je ugotovilo, da je po vsej verjetnosti državljan Pakistana, saj dokončno niso uspeli potrditi identitete. Podatki se še preverjajo preko Europola. Zoper njega je bila podana tudi kazenska ovadba za ponarejanje listin. V postopku in razgovorih s tujci je bilo ugotovljeno, da so ilegalni prebežniki palačami za celotno pot v EU od 3500 do 7000 evrov na osebo. Oba prevoznika sta bila pripeljana k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

7. 11. ob 22.54 so policisti PP Sežana ustavili vozilo britanskih registrskih oznak, ki ga je vozil 39-letni državljan Irana, z urejenim statusom v Veliki Britaniji. V vozilu je bilo še 9 ilegalnih prebežnikov (državljani Irana). Vozniku je bila odvzeta prostost in zaseženo vozilo Mazda 5. Z zbiranjem informacij je bilo tudi v tem primeru ugotovljeno, da je organizator še en potnik, 22-letni državljan Irana, z urejenim statusom v Italiji. Vsi migranti so prišli v Slovenijo nelegalno peš, zatem sta jih prevoznika pobrala v okolici Jelšan. Oba prevoznika sta bila pripeljana k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

 

V zadnjih 2 dneh 30 novih primerov

Policisti PU Koper so od srede do danes zjutraj obravnavali kar 30 ilegalcev, od teh jih je 10 % zaprosilo za azil. Enega izmed obravnavanih ilegalcev, državljana Maroka so Sloveniji vrnili italijanski varnostni organi.

Uredništvo