Tokrat bo govora o izginulih avstrijskih padalcih

Tudi v Škrbini vsako leto poteka slovesnost za pobite Primorske padalce, foto: Primorska24

Knjižnica Komen v petek, 9. Novembra 2018 vabi na pogovorni večer Izginil je avstrijski padalec, ki bo potekal ob 18.30 uri. Gost bo Peter Pirker z univerze na Dunaju, govoril pa bo o treh, leta 1944 izginulih avstrijskih padalcih na naših tleh.

Pogovorni večer v komenski izpostavi Kosovelove knjižnice bo spregovoril o občutljivi tematiki partizanskih in komunističnih ubojev in likvidacij tujih zavezniških vojakov na slovenskih tleh. Zbrani bodo spregovorili o treh avstrijskih zavezniških padalcih, Hubertu Mayr, Georgu Dereatti in Rudolfu Moser, ki so se leta 1944 zatekli na območje Slovenije, tu pa v rokah lokalnih komunističnih kolovodij za vedno izgubili svoja življenja.

Avgusta 1944 se je s padalom spustil k partizanom skupine Osoppo v kraju Tramonti in se kot prvi britanski oficir odpravil iz Furlanije v Avstrijo, da bi organiziral odpor proti nacionalsocializmu. Oktobra in novembra 1944 je gestapo na Koroškem in Vzhodnem Tirolskem aretiral več njegovih sodelavcev. Nekateri so bili ustreljeni, ali pa so umrli v koncentracijskih taboriščih.

Skupno z bojnima tovarišema Georgom Dereattijem in Rudolfom Moserjem je Hubertu Mayru uspelo pred koroškim gestapom pribežati k partizanom slovenske Osvobodilne fronte. Cilj padalcev je bil, da bi dosegli britansko vojaško misijo pri partizanih. Dejansko pa jih je aretirala jugoslovanska tajna policija Ozna, ki jih je v Gorenji Trebuši zaprla in zaslišala. Zapisniki zaslišanj so zadnji sledovi teh treh odpornikov, ki jih poznamo.

Hubert Mayr, Rudolf Moser in Georg Dereatti so od takrat pogrešani. Zapora verjetno niso preživeli, saj je vodstvo komunistične partije v njih videlo politične nasprotnike.

To pa ni edina žalostna zgodba tujih zaveznikov, ki so se pred terorjem nacifašističnih okupatorjev v okoliških državah zatekli na območje Slovenije in tu za vedno izgubili svoja življenja v rokah komunistično-revolucionarnih nasilnežev. Tak je tudi primer Primorskih padalcev, katerih obletnico pokola bomo obeležili ta mesec. Ravno te in druge vojaške akcije jugoslovanskih partizanov nad zahodnimi zavezniki so bili vzrok, da je Josip Broz Tito s svojimi komunisti zapravil Gorico, Trst, Tržič in mejo Slovenije na izlivu reke Soče.

Uredništvo