Spomin na Primorske padalce

Kot vsako leto je slovesnost potekala v Škrbini pri Komnu

Včeraj je v Škrbini pri Komnu potekala že 20. Spominska slovesnost za Primorske padalce, letos pa so v sklopu dogodkov prvič spregovorili o naročenih umorih primorskih padalcev s strani partijskega in partizanskega vrha.

Slovesnost se je pričela že v sredo, s srečanjem v komenski knjižnici, kjer je zgodovinar iz Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu dr. Marjan Linasi predstavil nekaj tragičnih zgodb v zvezi s partizani, padalci in zavezniškimi misijami na Koroškem. Dr. Marjan Linasi je nedavno izdal knjigo Koroške vojne zgodbe, v pogovoru z moderatorjem Ivom Jevnikarjem in občinstvom pa je zbranim predstavil svoje ugotovitve.

Posebej je izpostavil s samega partijskega in partizanskega vrha zaukazani umor britanskega ”majorja Cahusaca”. Vzdevek Alfgar Hesketha Pricharda iz misije Clowder, ki je decembra 1944 skušal spodbuditi protinacistični odpor na Koroškem. Ob tematiki partijskih in partizanskih umorov je z občinstvom spregovoril tudi o povojnem izginotju primorskega padalca Miloša Adamiča, ki je bil od jeseni 1943 do junija 1945 radiotelegrafist na Koroškem.

Včeraj je ob 10. uri najprej potekala maša zadušnica v cerkvi sv. Antona, ob enajsti uri pa so se zbrali pred spominsko tablo na rojstni hiši Miloša Adamiča v Škrbini pri Komnu.
Slavnostna govornica je bila zdravnica dr. Mateja Lenščak iz Ljubljane, hči Zdravka Lenščka, ki ni bil Primorec, vendar se je s padalom spustil na Šentviško planoto 18. julija 1943 s tremi primorskimi padalci. Izginil pa je novembra 1945.
Spregovorili so še komenski podžupan Valter Ščuka, britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey in namestnik ameriškega veleposlanika v Sloveniji Gautam Rana.

Slovesnost se je zaključila s polaganjem vencev, program pa je spremljal bogat kulturni program. Več utrinkov iz Spominske slovesnosti si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Sebastjan J