Rok Žavbi, slovenski džihadist že nazaj doma v Sloveniji

Prvi slovenski džihadist Rok Žavbi, ki se je boril na strani Islamske države v Siriji, je po dodatni znižani zaporni kazni že doma v Sloveniji.

Slovenski džihadist Žavbi pred prestopom v Islam in na bojišču v Siriji, foto: Il Gazzettino

Žavbija, ki je v levičarskih medijih po vrnitvi iz bojišč v Siriji doma postal prava mala medijska zvezda, je bil na zahtevo Italije zaradi novačenja novih islamističnih teroristov predan njihovim organom pregona 6. Maja 2016. Zaradi svojih terorističnih aktivnosti na ozemlju Italije je bil Žavbi obsojen na tri leta in štiri mesece zapora. Vendar mu je prizivno sodišče Marca letos znižalo zaporno kazen na dve leti, dva meseca in dvajset dni zapora, katerih pa je sedaj Žavbi v zaporu v Ferrari “odslužil”.

V sredo je bil Žavbi izpuščen iz zapora, Michele Campanaro pa je že marca izdal nalog, na podlagi katerega so Žavbija iz varnostnih razlogov in javne varnosti sedaj izgnali iz Italije. Včeraj je bil pospremljen na letalo, ki ga je pripeljalo v Slovenijo. Njegov odvetnik Samo Sanzin je potrdil, da je njegov klient že doma v Sloveniji.

Vprašanje je, ali bo slovenska sodna oblast sedaj Žavbija dodatno preganjala zaradi terorističnih aktivnosti na območju Slovenije, ali pa ga bodo slovenski levičarski mediji zopet postavili v soje žarometov v svojih intervjujih.

Sebastjan J