Rezultati policijske akcije SPEED

Policijska silhueta, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko in direktorica policije Tatjana Bobnar, foto: policija.si

Slovenski policisti so v preteklem tednu poleg dobrega varovanja državne meje po besedah ministra Poklukarja in predsednika vlade Šarca, izvajali tudi akcijo poostrenega nadzora nad hitrostjo voznikov SPEED (hitrost).

Na območju PU Koper je v preteklem tednu ilegalno prečkalo slovensko-hrvaško mejo kar 115 migrantov, od katerih je 40 že zaprosilo za azil. Policisti pa so v času izvajanja akcije SPEED nad slovenskimi vozniki, ujeli kar 159 prekrškarjev.

V času trajanja akcije hitrost, med 12. 8. in 18. 8. 2019, so policisti na območju Policijske uprave Koper zaznali skupno 159 prekoračitev hitrosti, 113 v naselju, 13 izven naselja in 33 na avtocesti. Izrekli so 2 opozorili, izdali so 119 plačilnih nalogov, 38 voznikov pa so mandatno kaznovali.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Šarčeva politična apatičnost in ignoranca ustvarjata kaos v državi

Akcija SPEED je del vseevropske akcije za preventivne ukrepe v višanju varnosti cestnega prometa po Evropi ter seveda tudi v Sloveniji. Kadrovsko podhranjenost slovenske policije je Šarčeva koalicija nedavno skušala pokriti z izrednim časovnim vpoklicem rezervnih policistov. Vendar je sveža kri le pokrpala največje zevajoče odprtine, saj je bilo potrebno zaradi dodatnih patrulj na slovenski južni in schengenski balkanski meji, iz Policijskih uprav po Sloveniji odpoklicati policiste na mejo.

Preobremenjeni policisti po Sloveniji (klik) tako po svojih najboljših močeh zagotavljajo varnost državljank in državljanov, izpolnjujejo svoje evropske normative ter ob enem zaradi vladnega zavlačevanja podelitve pooblastil varovanja meje vojski, varujejo še slovensko mejo, kljub izrednemu stanju na jugu države.

Vojaki so tako ob policistih na meji, zaradi pomanjkanja pooblastil le uniformirano spremstvo in dodatna fizična pomoč ob morebitnem nasilnem vedenju ujetih migrantov po ilegalnem vstopu v Slovenijo. Vladna koalicija si s predsednikom Šarcem zatiska oči pred realnostjo in odlaga sprejetje potrebnih zakonskih sprememb za podelitev pooblastil varovanja meje slovenski vojski. Ob enem zavrača tudi spremembo azilne zakonodaje, k čemur je pozivala že slovenska policija.

Vlada si je v času izrednih razmer na jugu države vzela letni dopust, saj sta tako predsednik vlade Šarec, kot notranji minister Poklukar pred odhodom na dopust, pomirila slovensko javnost, da »situacijo na južni meji obvladamo«.

Uredništvo