Prostaški odnos Komenskega župana Marka Bandellija do desnih volivcev

Komenski župan Marko Bandelli, foto: sta

Komenski župan Marko Bandelli desno volilno telo, ki mu je pomagalo do zmage leta 2014 sedaj označuje za bolj neumno od psov, kot se je izrazil v enem izmed svojih zapisov na socialnem omrežju twitter.

Prireditev v Štanjelu, katere se je udeležil tudi kmetijski minister Židan, foto: twitter

Bandelli se je na lokalnih volitvah leta 2014 povzpel na župansko mesto šele v drugem krogu, z znatno podporo desnih volivcev, ki so mu po odpadu ostalih kandidatov namenili svoj glas. Tako je v drugem krogu pridobil kar 392 novih glasov za končno število 908. Na predčasnih volitvah v Državni zbor zgolj nekaj mesecev prej je Bandelli v istem volilnem območju zbral zgolj 655 glasov podpore.

Prostaška in žaljiva oznaka »Razen če ste mislil socializacijo s psi, saj so bolj pametni kot marsikateri desničar.« je nastala v povezavi z dogodkom v Štanjelu o Kraških ovčarjih. Objava je na socialnem omrežju že sprožila burne odzive, v mnogih pa je ”ljubezen levice do psov” sprožila asociacijo na afero Beričevič.

Politična obskurnost Bandellijeve levice

Marko Bandelli je na županskih volitvah leta 2014 nastopal pod pokroviteljstvom politične stranke Zavezništvo Alenke Bratušek, katere je Bandelli član še danes. Volitve v Državni zbor 2018 bodo odnesle nekatere stranke iz političnega parketa, javnomnenjske raziskave med njih uvrščajo tudi Zavezništvo AB, saj so januarski rezultati stranki na prihajajočih volitvah napovedali zgolj 1,2 % glasov, s čimer jo je prehitela celo Jelinčičeva SNS z 2,6 %.

Ankete napovedujejo izpad stranke ZaAB iz parlamenta na letošnjih volitvah, foto: facebook

Tudi na zadnjih volitvah v Državni zbor leta 2014 je Bandelli nastopal pod pokroviteljstvom stranke ZaAB. Takrat je osvojil zgolj 655, Alenka Bratušek pa v svojem okraju le 1.537 glasov. Za primerjavo o politični pomembnosti, je Janez Janša kot predsednik največje desne stranke SDS, kljub temu, da ga je v obdobju pred volitvami leva oblast neupravičeno zaprla, sam uspel osvojiti 6.116 glasov v svojem volilnem okraju.

Na podlagi negativnih napovedi prihodnosti stranke ZaAB pa se v javnosti že pojavljajo govorice, da naj bi se stranka združila z večjo sorodno stranko, največkrat se omenja ravno Židanova SD. Čemur pritrjujejo tudi vse pogostejši Židanovi obiski na Primorskem v družbi Bandellija. Kljub fiasku Židanovega kmetijskega ministrstva glede uporabe imena vina teran v EU, kjer se bo tožba Evropske komisije nadaljevala v naslednjem letu. Že dolgo po novih volitvah in menjavi igralcev na političnih pozicijah brez Židanove odgovornosti za storjene napake pri procesu izgube imena teran. S čimer tudi komenski župan Bandelli izkazuje svoj resnični odnos do kraških vinarjev in njihovega truda pri pridelavi kraškega terana.

Javno/zasebno Bandellijevo financiranje

Bandelli, ki ima za seboj že več javnih funkcij, med drugim na predlog njegove prvotne stranke Pozitivna Slovenija predsednik nadzornega sveta RTV SLO, je tudi v poslovanju svojega zasebnega podjetja Bandelli skupina d.o.o. navajen na poslovanje z javnimi davkoplačevalskimi sredstvi. Bandelli d.o.o., katerega delni lastnik in prokurist je Marko Bandelli, je po javno dostopnih državnih evidencah v letu 2015 prejelo 42.107 € javnega denarja, v istem letu pa ustvarilo 32.173 € čistega dobička. V letu 2016 je Bandelli d.o.o prejelo 56.749 € javnih sredstev, ustvarilo pa zgolj 36.715 € čistega dobička.

Za popravo javne podobe se od župana Bandellija vsekakor najprej pričakuje vsaj javno opravičilo desnim volivcem, ki so mu pomagali do županske funkcije leta 2014. Od slovenskih politikantskih levičarjev pač ni pričakovati enake etike in politične higiene, kjer so v tujini zaradi podobnih izjav politiki že podajali izjave o odstopu iz javne funkcije.

Sebastjan J