Dan štirinožnih sinov burje

Ta vikend bo Štanjel gostil svojo prvo letošnjo prireditev in sicer Dan kraškega ovčarja, ki bo potekal v nedeljo, 18. Marca od 11. do 17. ure. Ob tej priložnosti bo predstavljena tudi monografije KRAŠKI OVČARJI – SINOVI BURJE / KARST SHEPHERDS – SONS OF THE WIND, akademskega slikarja Blaža Vehovarja.

Ob 11. uri bo otvoritev razstave o kraškem ovčarju s pozdravnim nagovorom župana Občine Komen, Marka Bandellija in ministra za kmetijstvo Dejana Židana.
Pasmo pa bosta predstavila predsednik Kinološke zveze Slovenije, Egon Dolenc in avtor razstave in monografije o kraških ovčarjih, Blaž Vehovar, akademski slikar, predsednik Kluba kraških ovčarjev Slovenije in kinološki sodnik.

Ob 13. uri bo sledila pogostitev na grajskem dvorišču, na prireditvi pa bo nastopil tudi Pihalni orkester Komen.

Zgodovina kraševca

Prve pisne vire o pasmi najdemo že v Valvasorjevi knjigi Slava vojvodine Kranjske, v kateri je opisoval močne in neustrašne pse, ki so jih gojili ob reki Pivki. Njegov izvor ni točno znan, najbližje pa je kraševec azijskim pasmam, katere naj bi v Evropo pripeljali Grki.

Prvotno so kraševce imenovali istrski ovčarji, vendar so ga nato zaradi italijanske okupacije Istre po 1. sv. vojni slovenski kinologi preimenovali v ilirski ovčar. Po drugi svetovni vojni so ime ilirski ovčar uporabljali za dve pasmi: šarplaninca in kraševca, v tem obdobju pa je pasmi tudi grozilo izumrtje, saj so slovenski kinologi takrat našteli zgolj 44 kraševcev. Današnje ime so mu mednarodni kinologi priznali leta 1968 pod imenom kraševec, danes pa velja pa za edino avtohtono slovensko pasmo.

Vljudno vabljeni v Štanjel na poklon tej čudoviti pasmi.

Sebastjan J