Pouk slovenščine v italijanskih šolah v prihodnjem šolskem letu

Loredana Panariti je dosegla zastavljeni cilj uvedbe slovenščine v nižje srednje šole, foto: Regione FVG

Kot smo že poročali na našem portalu, se je s septembrskim pozivom italijanske ministrice za šolstvo Valerie Fedeli pričelo pospešeno prizadevanje za čimprejšnjo vključitev slovenskega jezika v učni načrt italijanskih nižjih srednjih šol. Za to si je predvsem prizadevala deželna odbornica za izobraževanje Loredana Panariti, ki se je 13. Septembra skupaj z vodjo Deželnega šolskega urada za Furlanijo-Julijsko krajino Alido Misso udeležila sestanka na italijanskem Ministrstvu za šolstvo, kjer so potekali razgovori prav o tej tematiki.

Panaritijeva je uvedbo slovenščine zagovarjala tudi v Rimu, foto: Regione FVG

Na srečanju v Rimu je bil dosežen dogovor, s katerim se bo pouk slovenščine poskusno uvedel v nižje srednje šole na Goriškem in Tržaškem v šolskem letu 2018/19. Načrt je sicer razširitev pouka tudi na višje srednje šole glede na njihovo povpraševanje, nekatere izmed njih pa so že naslovile prošnje na Panaritijevo z dodatnimi informacijami o uvedbi slovenščine v učni načrt.

»Slovenščina mora postati del sistema šolskega izobraževanja, saj je prav, da imajo občani možnost spoznavati jezike, ki se govorijo v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Poznavanje več jezikov je sploh bogastvo, dobro pa je ne nazadnje spomniti, da je FJK dežela s posebnim statutom prav zaradi prisotnosti različnih jezikovnih skupnosti.« je za medije povedala Panaritijeva.

»Potrebno je, da slovenski jezik postane v vseh pogledih sestavni del sistema šolskega izobraževanja. To ne bo kratka pot, ker bodo potrebni mnogi postopni koraki.« je dodala in poudarila, da je z delom potrebno pričeti že sedaj.
Zanimanje za uvedbo novega učnega jezika so že pokazale številne nižje srednje šole oziroma družine, katerih otroci obiskujejo nižje srednje šole, za informacije pa so povpraševale tudi že nekatere višje srednje šole.

Sebastjan J