Potniki povezavo Ljubljana-Trst vzeli za svojo

Garnitura Trenitalia na ljubljanski železniški postaji, foto: SŽ

Kako nujna je bila povezava slovenske prestolnice z našim zahodnim zamejstvom, priča tudi številka prepeljanih potnikov od vzpostavitve linije Ljubljana-Trst-Videm. Ta bo po pričakovanjih do konca tega meseca dosegla 10 tisoč potnikov.

Povezava že za časa Avstro-Ogrske

Južna železnica je Dunaj prek slovenskih mest in ozemlja povezala s takratnim največjim pristaniškim mestom v imperiju, Trstom že leta 1857. V stoletju, ki je sledilo se je okrog južne železnice  Dunaj-Trst zamenjalo precej držav in oblastnikov, za časa samostojne Slovenije pa je povezava Ljubljana-Trst dokončno ugasnila. To so potniki dobili nazaj šele letošnjega 9. Septembra, priljubljenost relacije pa kažejo tudi uradne številke Slovenskih železnic o številu prepeljanih potnikov.

Optimistično v prihodnost

Projekt železniškega povezovanja Italije in Slovenije je bil pozitivno sprejet na obeh straneh meje. Elisa Nannetti iz italijanske družbe Trenitalia je povedala, da »Železniška povezava, čeprav je nismo oglaševali, dosega zavidljive rezultate. Z nadgradnjo pa bo lahko le še boljše.« Tudi pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik je bil nad doseženim zadovoljen. »Seveda jo bo zato treba še nadgraditi, vendar pa pomeni neki začetek… Vsekakor pa bo to treba narediti pred začetkom turistične sezone, saj pričakujemo, da bo za to železniško povezavo veliko zanimanja.«

Vrnitev starih železniških povezav z zamejstvom pa so v preteklih mesecih pozdravili tudi domačini. »Pogrešali smo to povezavo, ki je za domačine zelo pomembna in je dolgo ni bilo. Zato smo je toliko bolj veseli in si želimo še njene nadgradnje.« je povedal predstavnik Občine Divača in uslužbenec Slovenskih železnic Dobrivoj Subič.

Uredništvo