Padova izgnala Albanca zaradi novačenja in terorističnih povezav s skrajnim islamom

Italiji je Isis v svojih videoposnetkih že grozil z uničenjem, foto: reuters

Le nekaj 10 kilometrov stran od turističnega bisera Benetk, so oblasti v Padovi nedavno za obdobje 10. let iz Italije izgnale Albanca zaradi novačenja teroristov in drugih z islamskim terorizmom povezanih dejavnosti. Nedavno je bil iz Bologne zaradi enakih vzrokov izgnan tudi državljan Kosova, policija v Padovi pa beleži številne z migranti povezane zločine, ki so zgolj del vseh zgodb, ki z migracijami prihajajo iz Bližnjega vzhoda in Afrike.

Salvini je pozdravil izgon islamskih skrajnežev iz Italije tudi na socialnem omrežju, foto: twitter

Izgon simpatizerjev islamskega terorizma

Na podlagi indicev obveščevalne službe je policija v Padovi sprožila preiskavo proti Albancu, pri katerem so odkrili sovražna sporočila zoper judovsko-katoliške praznike na socialnih omrežjih ter povezave z že aretiranimi ekstremističnimi imami na Kosovu. Tekom preiskave so preiskovalni organi tudi odkrili znake novačenja, saj je bil Albanec v kontaktu z enim izmed albanskih  azilantov iz enega od azilnih domov v Padovi. Azilant je bil odveden na zaslišanje, če bo njegova prošnja za azil neuspešno rešena, bo tudi on izgnan iz Italije.

Izgon državljana Kosova iz Bologne pa se je zgodil na podlagi prijave nasilja v družini, katero je podala obupana prva žena 37 letnega E. B, za katerega se je izkazalo, da ima precej tesne vezi z Islamsko državo.

37 letni E. B., državljan Kosova, je bil na seznamu za opazovanje potencialnih terorističnih groženj že vse od leta 2010, ko se je vrnil v Albanijo in se poročil še z drugo ženo. V Albaniji se je udeležil tudi konference famoznega imama iz Prištine, ki je bil leta 2014 aretiran zaradi novačenja borcev za Isis na Bližnjem vzhodu. Od poroke naprej je bil E. B. tudi finančno preskrbljen, zato so se pojavili sumi, da je na plačilni listi islamskih terorističnih organizacij.
Prva žena v Bologni, kamor se je vrnil iz Albanije, ga je naveličana njegovega nasilja nad njo in otroki prijavila policiji. Ob aretaciji je E. B. povedal, da si je žena udarce zaslužila, saj »so bili kazen za premalo izkazanega spoštovanja«, upiral pa se je tudi aretaciji, saj je ob poskusu aretacije pričel z molitvijo. Policija ga je vklenila šele po zaključku, tekom preiskave pa se je izkazalo, da je E. B. prikazoval islamske usmrtitev svojim otrokom ter jih tako novačil in vzgajal v terorističnem duhu.

Samo letos je Italija izgnala že 74 posameznikov zaradi povezave z ekstremnim islamom. Poleg Albanca in Kosovca, so nedavno izgnali tudi 45 letnega Tunizijca, ki se je v zaporu proglasil za islamskega verskega voditelja in svoje pridige uporabljal za netenje uporov med zaporniki. Bologna predstavlja vročo točko za islamski terorizem vse od leta 2017, ko je tam bivajoči Youssef Zaghba, v Londonu izvedel teroristični napad, kjer je s tovornim vozilom zapeljal v množico ljudi.

Uredništvo