Obdolženci v zadevi Kobra znova na sodišču, padle prve sodbe

Eden izmed obdolženih po enem letu še vedno na begu, iz obtožnice izločili obtožbe o preprodaji orožja, eden izmed skupine obsojen na zgolj dve leti in pol zaporne kazni ter plačila 3600 € denarne kazni.

Kot smo poročali na našem portalu, se je 26. Junija na Koprskem sodišču pričelo sojenje obdolžencem v zadevi Kobra. Od prvotnih 23 osumljencev je takrat pred sodnika moralo stopiti zgolj 16 obtoženih, da današnjem sojenju pa se je ta številka znižala na 13. Člani kriminalne združbe, katero so na slovenski obali vodili pretežno državljani Kosova so bili na začetku obtoženi preprodaje drog, trgovanja z orožjem in tihotapljenja ilegalnih prebežnikov. Vendar pa jim po poročanju STA-ja sedaj sodijo zgolj za preprodajo drog in tihotapljenja ilegalnih prebežnikov.

Shipron Hoxhaj je kljub Interpolovi tiralici po enem letu še vedno na begu, foto: Interpol

Na današnji sodni obravnavi so brali poročila tajnih sodelavcev policije, ki so razkrila podrobnosti o tem, kako so tajni sodelavci od Shiprona in Valona Hoxhaja kupovali kokain in heroin. Valon jim je pri tem ponujal tudi orožje, češ da ga bodo potrebovali za svoj posel.

V poročilih je bilo razkrito, da je Shipron Hoxhaj, ki je na begu že od lanskih jesenskih aretacij članov kriminalne združbe, pojasnil, da je po novem njegov brat Dibran postal “glavni za posel” ter da bo ta tudi uredil vse potrebno za to, da bodo podkupili vplivno osebo, ki bo Valona – ta je bil medtem že v priporu zaradi izsiljevanja – spravil na svobodo. Dibran naj bi pri tem pripravil tudi 200.000 evrov podkupnine.

Dibran Hoxhaj na skrajno levi je imel težave pri mafijskih poslih že na Kosovu, foto: time.al

Dibran je nato ponovno izpovedal svojo nedolžnost, ter trdil, da naj bi ga Shipron v vsej zadevi zgolj prikazoval kot glavnega akterja.
»Najbolj me boli, da sem že eno leto v priporu in ne vem, zakaj,« je zatrdil Dibran in dodal, da če najdejo en sam dokaz proti njemu, »podpišem 15 let zaporne kazni.«.

Tudi danes so bili na obravnavi izredni varnostni ukrepi, saj je bila poleg deset pravosodnih policistov v sodni dvorani v neprebojnih jopičih pred stavbo sodišča vseskozi prisotna skupina oboroženih policistov.

Od prvotno 13 obtoženih sta dva že pred časom priznala krivdo za sodelovanje pri prevozu ilegalcev. Tega kaznivega dejanja je tožilstvo obtožilo skupno pet ljudi, med njimi tudi Valona in Shiprona Hoxhaja. Danes pa je pred nadaljevanjem glavne obravnave sodbo dočakal še tretji obdolženec, Urim Reixhaj. Slednjemu je sodišče po priznanju krivde po obtožnici izreklo kazen dveh let in pol zapora ter 3600 evrov denarne kazni.

Nekateri člani družine Hoxhaj, med njimi tudi Dibran pa so se že pred leti pojavili tudi v glasbenih spotih umetnika z imenom Kobra TBA, kot je ta z naslovom Gangsta, v katerem so poveličevali mafijski stil življenja.

Sebastjan J