Novih 89 ujetih migrantov na Primorskem

Podporniki ilegalnih prehodov državnih meja, foto: Reuters

Ilegalni prehodi slovensko-hrvaške meje ostajajo še naprej pereč problem državne varnosti.

Policisti PU Koper so v preteklem vikendu na območju ujeli 89 migrantov.

V obdobju od petka, 23. 8., do danes, 26. 8. 2019, so policisti na območju PU Koper obravnavali 89 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Ilirske Bistrice so obravnavali 49, PP Kozina 27, PP Koper 9, PPIU Koper 3 in PP Piran eno osebo. Od tega števila je 30 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito, 2 tujca sta bila privedena preiskovalnemu sodniku zaradi utemeljenega razloga za sum storitve dveh kaznivih dejanj Tatvine po I. odstavku 204. člena KZ-1.
Prav tako policisti PP Ilirske Bistrice obravnavajo 2 državljana Albanije, zaradi suma storitev kaznivih dejanj tihotapstva migrantov.

Policisti so ujeli 53. Afganistancev, 15. Irancev, 5. Egipčanov, 4. Albance, 3. Maročane, po 2. Alžirca, Eritrejca in Pakistanca, ter po 1. migranta iz BiH, Iraka in Kosova.

V petek popoldan so policisti na Finidi ustavili vozilo Mercedes, albanskih reg. tablic, v katerem je 7 oseb. Voznik in sopotnik sta državljana Albanije in izpolnjujeta pogoje za vstop v Schengen. V vozilu je bilo še 5 državljanov Egipta, ki so nelegalno prišli v Slovenijo. Državljani Egipta so zaprosili za mednarodno zaščito, za oba državljana Albanije pa je bila podana kazenska ovadba in po zaslišanju odrejen pripor.

Pregon migrantov v Trst

Včeraj smo poročali o pregonu migrantov slovenskih policistov (klik) do Trsta. PU Koper je danes v poročilu razkril podrobnosti dveh tatvin Alžircev v Sloveniji ter podrobnosti zasledovanja.

V soboto ob 15.06 nas je poklical domačin iz Kubeda in povedal, da so mu pravkar izpred hiše ukradli osebni avto Peugeot 206. Na kraj so bile nemudoma poslane policijske patrulje, ki so vozilu sledile proti Škofijam, nato pa skladno z dogovorom o čezmejnem sodelovanju po avtocesti proti Trsu. Vmes smo obvestili tudi italijanske varnostne organe. Vozilo je bilo ustavljeno v Trstu. Policisti so ugotovili, da je vozilo ukradeno, v vozilu je bil tudi ukraden nahrbtnik (drugemu moškemu s Kubeda), v vozilu pa sta bila ilegalna migranta, oba državljana Alžirije (stara 28 in 25 let). Oba tujca sta bila pridržana v Italiji, zatem pripeljana v Slovenijo in s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Uredništvo