Neresnice poslanskih kandidatov za Državni zbor

Komenski žuapn Marko Bandelli, foto: youtube

Po blamaži za katero se komenski župan Marko Bandelli še vedno ni opravičil javnosti, tudi svojim volivcem ne, na socialnih omrežjih že stresa nove neumnosti.

Bandellijevo nenamerno zavajanje ali namerno laganje, foto: twitter

Glede na Bandellijevo kandidaturo na listi stranke Alenke Bratušek, se moramo vprašati, o kateri ženski brez afer Bandelli govori? O predsednici Alenki? Glede na pretekle Bandellijeve spodrsljaje na socialnih omrežjih, je to očitno še en obupan poskus v grabljenju naivnih volivcev brez spomina, zato smo v uredništvu preverili nekatere glavne afere in aferice Alenke Bratušek v njeni politični poti.

Če v spomin najprej prikličemo zaplet okrog magistrske naloge Alenke Bratušek iz leta 2013, za katero je senat FDV nazadnje odločil, da do 10 % prepisane naloge ni razlog za odvzem magistrskega naslova.

vi don’t nid help, vi đust nid tajm

Glavno afero, katero lahko očitamo Alenki Bratušek in se vleče še danes, pa je bilo reševanje državnega bankomata NLB. Spomnimo, Aprila 2013 je Alenka Bratušek v amaterski angleščini za CNN potrdila, da Slovenija ne potrebuje denarja, pač pa zgolj čas. S tem je dobila dovoljenje EU za dokapitalizacijo slovenskih državnih bank, v katere smo po nekaterih izračunih vložili dve milijardi € preveč in podala zavezo k prodaji NLB. Tipična liberalna političarka še pred sesutjem svoje Vlade po enem letu ni uspela izpolniti svoje obljube, zaradi njenega zarečenega kruha pa danes Sloveniji grozi plačilo 360 milijonov € kazni zaradi neprodane banke NLB.

Angleščina, kateri se je smejala celotna Evropa, foto: youtube

Ne smemo pa pozabiti niti na njene protikrizne ukrepe, v katerih je Bratuškova takrat poudarjala zagon gospodarstva, edini uspeh njene Vlade v boju s krizo pa je bil dvig DDV-ja za vse državljane in dušitev gospodarstva. Alenka Bratušek je tako v svojem mandatu poskrbela za trajni 2 % dvig DDV-ja, katerega pa plačujemo vsi navadni državljani še danes, že 10 let po finančni krizi. Uravnavanje DDV-ja na predkrizno raven pa je vroča predvolilna tema tudi v letošnjih volilnih soočenjih.

V vsej svoji sposobnosti pa Alenka Bratušek ni niti znala pripeljati vladnega mandata do konca, pač pa se je njena vlada vsula sama vase že po dobrem letu njenega vladanja. Na naslednjih predčasnih volitvah pa je njena stranka osvojila zgolj dva poslanska sedeža.

Nazadnje pa lahko omenimo še njen samovoljni naskok na mesto evropske komisarke, za katerega se je predlagala kar sama, po sesutju njene Vlade in predčasnih volitvah leta 2014. Njena samovoljna kandidatura za EU, ki je takrat sprožila veliko polemik, tako doma, kot v tujini pa je bila seveda neuspešna in Alenka Bratušek je ostala v Ljubljani, kot predsednica politične stranke, ki se je komaj držala praga parlamenta z dvema sedeži v mandatu Cerarjeve Vlade.

Zato se je potrebno še enkrat vprašati, si taka političarka res zasluži zaupanje volivcev? Si zaupanje volivcev zaslužijo tudi posamezniki, ki jo politično obkrožajo?

Po neuradnih trditvah nekaterih občinskih svetnikov Bandelli, kot njegov nekdanji strankarski kolega Zoran Janković ob sprejemanju pomembnih občinskih sklepov za glasove podpore svetnikov, komenski župan tudi trguje z lastnino Občine Komen v škodo občank in občanov.

Glede na napovedi razporeditve glasov ob prihajajočih volitvah v Državni zbor pa mnogi analitiki poudarjajo, da stranka Alenke Bratušek nima realnih možnosti za prestop parlamentarnega praga. Zato ti analitiki svetujejo liberalnim volivcem, da podprejo tiste stranke, ki imajo dejanske možnosti za prestop parlamentarnega praga in ne zapravljajo svojih glasov za obskurne stranke in nekredibilne kandidate.

Sebastjan J