Morilke otrok iz Sežane, Kristine Misej, ni več na Igu

V času, ko je svoja malčka zadušila, je imela Kristina Mislej 37 let. Foto: RTV Slovenija

SLAVONSKA POŽEGA Po poročanju Slovenskih novic Sežančanka Kristina Mislej, ki je 28. marca 2009 umorila svoja otroka, dveipolletno hčerko Emo in štiriletnega Matijo, ni več v Sloveniji. Zaporno kazen prestaja na Hrvaškem, v edinem hrvaškem ženskem zaporu, v Slavonski Požegi, skoraj 400 kilometrov od doma.

 

Kaznionica Požega

Soba zapora v Slavonski Požegi. Foo: Juraj Vuglač/lupiga.com

Spomnimo, Mislejeva je v svojem stanovanju, 28. marca 2009 zadušila svoja otroka, kar pa danes 48-letna Sežančanka, nikoli ni priznala. Po lastni izpovedi naj bi otroka dala spat, potem pa šla gledat televizijo. Nekaj pred polnočjo se je odpravila spat, ob prihodu v spalnico pa, da je otroka našla pokrita, ugotovila je, da ne dihata. Poklicala je svojega očeta zdravnika, po njegovem prihodu pa sta oba oživljala nesrečna otroka do prihoda reševalcev. Žal, je bilo za malčka prepozno.

Za vsakega otroka 14 let zapora

Sodišče absolutne resnice o dogodku ni moglo ugotoviti, a jo je na koprskem okrožnem sodišču obsodilo na 14 let zapora za vsakega otroka, skupno enotno kazen 20 let. Sodbo je sprejela hladno. Mislejeva, ki je imela psihične težave, zdravila se je tudi zaradi alkoholizma, je bila v času kaznivega dejanja, med 18. uro, ko ji je otroka pripeljal njun oče in nekaj minut pred polnočjo, ko je poklicala svojega očeta, v stanovanju sama. Znakov vloma v drugem nadstropju stanovanju na Ulici Ivana Turšiča 7 v Sežani ni bilo. Oče otrok, bivši mož Mislejeve, Andrej Gorup je imel v zvezi z materjo slabe slutnje, skrbnika otrok sta bila sicer oba, a je bil poldrugo leto ves čas v stiku s centrom za socialno delo, o tem, da ni sposobna samostojno skrbeti za otroka, jih je obveščal ustno in pisno, je takrat dejal očetov odvetnik, Franci Matoz.

Prva slovenska državljanka, ki je zaprosila za prestajanje kazni v drugi državi

Kazen, ki se ji izteče 6. aprila 2029, naj bi preživela v edinem ženskem zaporu na Igu, a Slovenske novice razkrivajo, da je bil na željo obsojenke januarja 2019 izveden prenos izvršitve kazni na Hrvaško. Reško sodišče je po izjavi predsednice koprskega sodišča Samante Nusdorfer odločilo, da bo premeščena v kaznilnico v Slavonski Požegi.

Državljanstvo ni pogoj za prenos kazni v drugo državo

Državljanstvo je eno od mogočih pogojev za prenos kazni v drugo državo, je za časnik povedal predsednik reškega sodišča Veljko Miškulin in še, da pa obstaja zakon za prenos, ki velja za vse države članice Evropske unije.

Prosila za pogojni izpust

Miškulin je dejal, da je Mislejeva, ki lahko po polovici prestane kazni zaprosi za pogojni izpust, 14. novembra 2019 zanj res prosila, a je bila istega dne zavrnjena.

Uredništvo