Janez Janša: Rezultat volitev ni posledica zarote Državne volilne komisije, ampak …

Predsednik vlade Janez Janša. Vir: Facebook /Janez Janša

“Stranka SDS se je vedno borila ZA Slovenijo, zato sprejema vsak rezultat in gre naprej,” je na Twitterju sporočil Janez Janša, ki je ob tem pojasnil, da za mnoge nenavaden rezultat volitev ni posledica kakšne zarote DVK, temveč med drugim tudi tega, da določeni mediji niti enega zgodovinskega uspeha vlade niso prikazali objektivno. Po drugi strani pa se vse bolj jasno kaže, da je bilo z glasovnicami na volitvah marsikaj narobe. Mnogo teh naj bi bilo namreč neveljavnih, ker so bile brez žiga – da so glasovnice brez žiga neveljavne, je potrdila tudi Državna volilna komisija (DVK). Kako so se potemtakem sploh znašle na voliščih in kdo bo odgovarjal za to, da so jih “podtaknili” volivcem?

 

Za volitve 2022 je Državna volilna komisija s preglasovanjem odločila, da pri sestavi volilnih odborov ne upošteva dosedanjega tolmačenja zakona, kjer je možnost predlaganja članov proporcionalna glede na zastopanost strank v državnem zboru. Stranka SDS je tako namesto dveh lahko predlagala samo enega člana. “Kljub temu smo uspeli spremljati, primerjati in preveriti rezultate, vnesene v sistem DVK, na 84 odstotkih volišč,” je sporočil predsednik SDS Janez Janša in pojasnil, da so odkrite manjše nepravilnosti, ki pa na teh voliščih ne vplivajo bistveno na rezultat. Je pa dodal, da gre skrb predčasnim volitvam, hranjenju volilnih skrinjic in imenikov preko noči in v času od četrtka do štetja v nedeljo, neoštevilčenim glasovnicam (na vsaki glasovnici bi morala biti številka, vidna le s tehničnim pripomočkom) ter možnim manipulacijam pri glasovanju na daljavo.

Stranka SDS je doslej predlagala vrsto dopolnitev pravil, ki bi povečale nadzor, vendar jih je bilo večina zavrnjenih. V Državni volilni komisiji RS,  ki jo imenuje Državni zbor, je sicer levica v še večji premoči kot na Ustavnem sodišču. Kljub vsemu naštetemu pa za mnoge nenavaden rezultat volitev po Janševih besedah ni posledica kakšne zarote DVK, temveč je posledica dveletnega radikalnega zmerjanja vlade, strank SDS, NSi in Konkretno na POP TV-ju in javni RTVS, kjer niti enega zgodovinskega uspeha vlade niso prikazali objektivno, večino pa so sploh zamolčali ali izničili s komentarji “stroke”.

Vsak naj se iskreno vpraša, ali je res naredil vse, kar zmore
Janša je še pojasnil, da je rezultat na volitvah tudi posledica molka ustrahovane t. i. intelektualne sredine, ki je ob načrtnem razčlovečenju, ob javnih, množičnih grožnjah s smrtjo premierju, volivcem, stranki SDS, peščici “ne naših” novinarjev itd. zmogla le medlo artikulacijo izgovora, da “sta za prepir potrebna dva”; Rezultat pa je prav tako posledica lastnih napak, pa polne politizacije sindikatov, tožilstva, sodstva, nevladnikov, Računskega sodišča, Ustavnega sodišča, KPK, raznih pooblaščenk, varuhov, EU korifej ipd. proti vladi RS. Stranka SDS in NSi sta kljub vsemu povečali število mandatov. “In vse bo v redu, le vsak naj sam sebe iskreno vpraša, ali je res naredil vse, kar zmore. Oglaša se veliko takih, ki so se vedno pripravljeni boriti do zadnje kaplje krvi. Naše, ne svoje. In predvsem zase. Stranka SDS pa se je vedno borila ZA Slovenijo, zato sprejema vsak rezultat in gre naprej,” je še sporočil Janša.

Glasovnice brez žiga so neveljavne, sporoča DVK – šele po volitvah
Medtem pa se vse bolj jasno kaže, da je bilo z glasovnicami na volitvah marsikaj narobe. Mnogo teh naj bi bilo namreč neveljavnih, ker so bile brez žiga – veliko število posameznikov na Twitterju priča o tem – tudi s fotografijami, da so na volišču dobili glasovnico brez žiga, podobno sporočajo tudi iz tujine. “Vsaka država, kjer totalitarizem politično živi, pač potrebuje na volitvah mednarodne opazovalce. Saj v tem segmentu nismo nič boljši od nekaterih afriških držav,” se je oglasil tudi mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik, ki je poudaril, da protipravno ravnanje ne more ustvarjati pravnih posledic ter dodal, da je vladavina prava v Sloveniji padla na osnovah.

Vir: Nova24TV, Sara Bertoncelj