Lokalne oblasti proti migrantski okupaciji Trsta

Ilegalci opaženi s pomočjo inra-rdeče kamere, foto: PU Koper

Problematika povečanega števila ilegalnih migrantov na Balkanski poti že kaže svoje prve negativne učinke v sosednjem Trstu. Tržaška oblast se je odločila, da bo poleg pregona migrantov iz trgov in ulic v njim namenjene centre tudi zahtevala poostreno varovanje na meji s Slovenijo, kar jim je oblast v Rimu že ugodila z napotitvijo dodatnih policijskih enot na slovensko mejo.

Novica o vzpostavitvi azilnega doma na Debelem rtiču je tudi v sosednji Italiji, natančneje v Trstu povzročila nemalo slabe volje in sprožila reakcijo lokalnih oblasti za preprečitev kopičenja migrantov v njihovem mestu in okolici. Situacija v središču Trsta je postala po besedah lokalnega prebivalstva tako nevzdržna, da se ti izogibajo predelom, kjer se zadržujejo migranti. Vonj urina in človeških iztrebkov iz grmičevja ob trgu Unità in njegovi okolici predvsem v večernih urah obrača želodce mimoidočih.

Ilegalci, ki prispejo v Trst po Balkanski poti čez kraške gozdove in se zbirajo v mestu, se izogibajo migrantskim centrom, saj ne želijo biti popisani v Italiji glede na novo politiko notranjega ministra Salvinija. Zato spijo po pomolih in klopeh v bližini železniške postaje ter trga Unità v upanju, da bodo lahko nadaljevali svojo pot proti bogatemu severu.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz tržaških ulic, ki jih je v svoj objektiv ujela kamera Il Piccola.

Zaradi migrantov aktivni tudi policisti PU Koper

V prejšnjem tednu so v ponedeljek policisti PU Koper ujeli 40 ilegalcev, med njimi Iračane, Pakistance, Afganistance in Maročane. Večina jih je zaprosila za azil. V torek so zopet ujeli 10 ilegalnih migrantov iz Pakistana in Afganistana. V sredo je bilo ujetih ilegalcev 12, iz Sirije, Maroka, Irana in Pakistana. Tudi v četrtek so policisti lovili ilegalce in sicer so ujeli 2 Iranca. Prijeli so tudi Pakistanca in Iranca, ki pa sta bila del večje ilegalne migrantske skupine na poti na zahod, ki se je izognila prijetju.

Z vse večjim nadzorom italijanskih policijskih in vojaških enot na meji s Slovenijo pa je le še vprašanje časa, kdaj bo zahodna meja postala nepredušno zaprta, migrantje, ki prispejo po Balkanski poti pa se bodo začeli kopičiti na slovenski strani meje v obalnih mestih.

Uredništvo